ΑΘΗΝΑ
20:16
|
19.09.2024
Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική αφότου αντάρτες Τουαρέγκ έστησαν ενέδρα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε παλιότερη ομιλία του προς το Σ.Α.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και ο Νίγηρας απηύθυναν επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για τη φερόμενη εμπλοκή της Ουκρανίας σε μια επίθεση ανταρτών που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες του Μαλί και Ρώσους μισθοφόρους.

Σε κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Σ.Α. που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών μελών της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ (AES) επεσήμαναν σχόλια Ουκρανών αξιωματούχων μετά την επίθεση στα τέλη Ιουλίου ως απόδειξη της υποστήριξης του Κιέβου στην τρομοκρατία στην Αφρική.

«Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, του Μαλί και του Νίγηρα κατήγγειλαν με τον πιο έντονο τρόπο την ανοιχτή φερόμενη υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης στις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Σαχέλ. Προτρέπουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση για να τερματιστεί αυτή η υποστήριξη που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε η AES στα ΜΚΔ.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική στις αρχές αυτού του μήνα, αφού αντάρτες Τουαρέγκ έστησαν ενέδρα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που μετέφερε μέλη της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας του Ομίλου Wagner και των αμυντικών δυνάμεων του Μπαμάκο στο χωριό Τινζαουάτεν στο βόρειο Μαλί. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι μαχητές πραγματοποίησαν μια «επιτυχή» επιχείρηση χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου (HUR), προειδοποιώντας ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Τα σχόλια προκάλεσαν οργή στη Μπαμάκο και αρκετούς από τους γείτονες του Μαλί στη Δυτική Αφρική, οι οποίοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι υποστηρίζει την επιθετικότητα στο Σαχέλ, το οποίο αντιμετωπίζει εξεγέρσεις τζιχαντιστών για περισσότερο από μια δεκαετία. Το περιφερειακό μπλοκ, ECOWAS, γενικά εχθρικό προς τη Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ, κατήγγειλε επίσης τις «ξένες παρεμβάσεις» που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μαλί και εκείνη του Νίγηρα απάντησαν διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία. Το Κίεβο αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα αφρικανικά κράτη έλαβαν «βιαστικές» αποφάσεις χωρίς στοιχεία για εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση.

Διαβάστε ακόμα:

Στο κείμενό τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι στρατιωτικές κυβερνήσεις του Μπαμάκο, της Νιαμέι και της Ουαγκαντούγκου χαρακτήρισαν τα σχόλια των Ουκρανών αξιωματούχων ως «εξαιρετικά σοβαρά» και πέρα ​​από το «εύρος της ξένης παρέμβασης».

«Αυτές οι πράξεις συνιστούν επίσης παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μας… κατά κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών διεθνών συμβάσεων», ανέφερε η επιστολή.

Για χρόνια, τα τρία περίκλειστα αφρικανικά κράτη αντιμετωπίζουν τζιχαντιστική βία, την οποία μια δεκαετής γαλλική στρατιωτική αποστολή δεν κατάφερε να επιλύσει.

Διαδηλωτές στο Μπαμάκο κρατούν ένα πανό που γράφει «Ευχαριστώ Βάγκνερ» για να γιορτάσουν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μαλί το 2022

Και οι τρεις χώρες, που έχουν μπει υπό στρατιωτική κυριαρχία τα τελευταία χρόνια, έχουν διακόψει τους αμυντικούς δεσμούς τους με την πρώην αποικιοκράτη τους, τη Γαλλία, και πρόσφατα σχημάτισαν την AES για να υποστηρίξουν η μία την άλλη ενάντια στην εξωτερική επιθετικότητα και να καταπολεμήσουν την αναταραχή. Στον τομέα της ασφάλειας, η συμμαχία έχει στραφεί προς τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα