ΑΘΗΝΑ
04:37
|
20.09.2024
Ο «Συνασπισμός Drone», με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λετονία, σχεδιάζει την παράδοση ενός εκατομμυρίου UAV στην Ουκρανία.
«Οι πολεμικές ενέργειες της Ρίγας, το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν την αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου, χωρίς να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Λετονίας Αντρίς Σπρουντ πως η χώρα του σχεδιάζει την αποστολή ακόμα μίας παρτίδας 500 drones λετονικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Σε ένα σχόλιο της η επίσημη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για επιβεβαίωση της εμπλοκής της Λετονίας στην ουκρανική σύγκρουση και τονίζει πως «η επίσημη Ρίγα ρίχνει σκόπιμα λάδι στη φωτιά του πολέμου, ενώ δεν κρύβει την κακόβουλη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι λετονικά όπλα χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σφαγή αμάχων και τον βομβαρδισμό ρωσικών πόλεων».

«Δυστυχώς, δεδομένης της τρέχουσας πραγματικότητας στη Λετονία, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι τοπικοί πολιτικοί κύκλοι αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους ιδεολογικούς κληρονόμους των Waffen SS που τρέφουν ένα βαθύ μίσος για τη Ρωσία και σκοπεύουν να ξεκαθαρίσουν τους ιστορικούς λογαριασμούς τους μαζί της», προσθέτει η Μαρία Ζαχάροβα.

Όσο αφορά την αποτελεσματικότητα της λετονικής βοήθειας, η Ρωσίδα διπλωμάτης είναι σαφής: «Οι πολεμικές ενέργειες της Ρίγας, το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν την αγωνία του καθεστώτος του Κιέβου, χωρίς να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τονίζει.

Σχετικά με την αντίδραση της Μόσχας, η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ρωσική πλευρά επηρεάζουν ήδη πολύ σοβαρά την οικονομία της Λετονίας, ενώ πρόσθεσε ότι «συγκεκριμένα άτομα που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της Ρωσίας θα τιμωρηθούν σίγουρα», μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών.

Στόχος η παράδοση ενός εκατομμυρίου UAV

Συνολικά η Λετονία προγραμματίζει να στείλει το επόμενο διάστημα περισσότερα από 2.500 drones διαφόρων τύπων και αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ως μέρος του «Συνασπισμού Drone» που έχει συσταθεί, με 500 να έχουν ήδη σταλεί τον Ιούλιο και την επόμενη παρτίδα να είναι στα σκαριά.

Ο «Συνασπισμός Drone», με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λετονία, ιδρύθηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2024 με πρωταρχικό στόχο την παράδοση ενός εκατομμυρίου UAV στην Ουκρανία.

500 επιπλέον drones ετοιμάζεται να στείλει η Ρίγα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου

Άλλα μέλη περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ουκρανία.

Μία από τις κύριες προσπάθειες του συνασπισμού περιλαμβάνει έναν διαγωνισμό, που ξεκίνησε το Ηνωμένο Βασίλειο, για την ανάπτυξη και την προμήθεια UAV FPV για την Ουκρανία. Έχουν ληφθεί περισσότερες από 260 προσφορές από τη βιομηχανία, με τις συμβάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Αύγουστο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα