ΑΘΗΝΑ
21:21
|
16.09.2024
Τα έργα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις ιερές πηγές που η φυλή των Χουαλαπάι χρησιμοποιεί ως τόπο θεραπείας και προσευχής, εδώ και αιώνες.
Η ιερή πηγή Ha'Kamwe', των ιθαγενών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακός δικαστής απαγόρευσε, προσωρινά, τις διερευνητικές εξορύξεις λιθίου στην Αριζόνα, το οποίο οι ηγέτες των ιθαγενών υποστηρίζουν πως θα βλάψει τη γη που χρησιμοποιούν για θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές εδώ και αιώνες.

Δικηγόροι της εθνικής περιβαλλοντικής ομάδας Earthjustice και του Western Mining Action Project με έδρα το Κολοράντο κατέθεσαν μήνυση για λογαριασμό της φυλής Χουαλαπάι, κατηγορώντας το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ ότι ενέκρινε παράνομα τις εξορύξεις που σχεδιάζει μια αυστραλιανή εταιρεία στη λεκάνη του ποταμού Big Sandy στη βορειοδυτική Αριζόνα,

Η υπόθεση είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων νομικών αγώνων που έχουν ξεκινήσει φυλές ιθαγενών και ακτιβιστές για το περιβάλλον εναντίον της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας καταπατούν εδάφη που πολιτιστικά σημαντικά για τους γηγενείς.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Νταϊάν Χουμετέουα εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα μέχρι την ακρόαση κατά την οποία θα κατατεθούν τα επιχειρήματα των Χουαλαπάι, της εταιρείας Arizona Lithium Ltd. και του Γραφείου Διαχείρησης Γης.

Η Arizona Lithium σχεδιάζει συνολικά εξορύξεις σε 131 σημεία σε έκταση 2,6 τετρ. Χιλιομέτρων, για τη λήψη δειγμάτων προκειμένου να προσδιορίσει εάν υπάρχει αρκετό λίθιο για την κατασκευή ορυχείου και την εξαγωγή του κρίσιμου ορυκτού που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, μεταξύ άλλων.

Η φυλή θέλει η δικαστής να εκδώσει προκαταρκτική διαταγή για την παράταση της απαγόρευσης δραστηριότητας στην περιοχή εν αναμονή της δίκης, με το επιχείρημα ότι η έγκριση της διερευνητικής εξόρυξης παραβιάζει τον Νόμο περί Εθνικής Ιστορικής Διατήρησης και τον Νόμο περί Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Η φυλή και οι περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν επίσης ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ καθόρισε πως η γη τους είναι επιλέξιμη για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων ως παραδοσιακή πολιτιστική ιδιοκτησία και τα έργα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις ιερές πηγές που η φυλή των Χουαλαπάι αποκαλεί Ha’Kamwe, που σημαίνει ζεστή άνοιξη, και χρησιμοποιούνται ως τόπος θεραπείας και προσευχής, εδώ και πολλές γενιές..

«Όπως άλλα φυλετικά έθνη που για αιώνες διαχειρίζονται τα εδάφη σε αυτή τη χώρα, οι Χουαλαπάι βρίσκονται υπό πολιορκία από εξορυκτικά συμφέροντα που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα καταστρέφοντας την πολιτιστική τους κληρονομιά», ανέφερε η δικηγόρος της Earthjustice, χθες Τετάρτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα