ΑΘΗΝΑ
21:11
|
16.09.2024
Για πρώτη φορά τα ισπανικά νοικοκυριά προτιμούν λόγω… τιμής το ηλιέλαιο από το ελαιόλαδο και οι παραγωγοί ανησυχούν πραγματικά.
Το ελαιόλαδο δεν είναι πια ο βασιλιά της κουζίνας στην Ισπανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ελαιόλαδο δεν είναι πια ο βασιλιά της κουζίνας στην Ισπανία. Για πρώτη φορά το ηλιέλαιο με τη χαμηλότερη τιμή του κατάφερε να κερδίσει τους Ισπανούς καταναλωτές. Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δεν προκαλεί εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο στρέφεται εδώ και καιρό σε πιο οικονομικές λύσεις λόγω της ανατίμησης του ελαιόλαδου.

Οι Ισπανοί καταναλωτές αγόρασαν 107 εκατομμύρια λίτρα ελαιόλαδου όλων των κατηγοριών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ενώ το ίδιο διάστημα αγοράστηκαν 179 εκατομμύρια λίτρα ηλιέλαιου σύμφωνα με τα στοιχεία της Anierac, της μεγαλύτερης ένωσης εμφιάλωσης ελαιόλαδου στην Ισπανία. Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας επισημαίνει ότι μέχρι το 2024 το ελαιόλαδο κατείχε τα πρωτεία στα νοικοκυριά της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 62% των πωλήσεων κατ’ όγκο το 2023, ενώ το ηλιέλαιο κυμαινόταν περίπου στο 34%.

«Είναι ολοφάνερο ότι σημειώνει μεγάλη πτώση η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ισπανία», δήλωσε ο Πριμιτίβο Φερνάντες, εκπρόσωπος της Anierac. «Υπήρχαν καταναλωτές που αγόραζαν αποκλειστικά ελαιόλαδο και για πρώτη φορά το γύρισαν στο ηλιέλαιο», προσθέτει. Ο εκπρόσωπος της Anierac διευκρινίζει ότι οι πωλήσεις ελαιόλαδου κατ’ όγκο μειώθηκαν κατά 18% το πρώτο μισό του 2023 ενώ οι πωλήσεις ηλιέλαιου αυξήθηκαν κατά 25%.

Ένα μπουκάλι ηλιέλαιο κόστιζε κατά μέσο όρο 1,86 ευρώ το λίτρο πέρυσι, ενώ τα ακριβότερα είδη ελαιόλαδου κόστιζαν 6 ευρώ το λίτρο, 50% περισσότερο σε σύγκριση με το 2022, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Η Ισπανία, που συνήθως προμηθεύει περίπου το 40% του ελαιολάδου παγκοσμίως και το 60% στην Ε.Ε., επλήγη από κύματα καύσωνα την άνοιξη, ενώ η παρατεταμένη ξηρασία μείωσε τις συγκομιδές ελιάς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμών του ελαιολάδου σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2023, τα φτωχά ισπανικά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να προμηθευτούν το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, επιλέγοντας το φθηνότερο ηλιέλαιο. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το ελαιόλαδο καταναλωνόταν κυρίως από τα νοικοκυριά της μεσαίας και μεγαλοαστικής τάξης, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας.

Πέρυσι, μπουκάλια ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πωλούνταν αντί 14,5 ευρώ κατά μέσο όρο σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στις κατηγορίες των προϊόντων λιανικής που τους τοποθετούν ετικέτες ασφαλείας. Φέτος, οι τιμές έχουν πέσει λίγο και τον Ιούνιο, η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το προϊόν αυτό πιο προσιτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα