ΑΘΗΝΑ
21:23
|
16.09.2024
Ο Μακρόν συναντά τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων για συνομιλίες για τον διορισμό νέου Πρωθυπουργού, 50 ημέρες μετά τις εκλογές.
Ο Μακρόν επιθυμεί, με κάθε τρόπο, να αποφύγει την Λουσί Καστέ, που προτείνει η Συμμαχία της Αριστεράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αποτελούν πλέον παρελθόν και έρχεται η δύσκολη ώρα να βρεθεί Πρωθυπουργός για τη Γαλλία, σχεδόν 50 ημέρες μετά τις εκλογές που είδαν πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), χωρίς όμως την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντά σήμερα τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα ανοίγοντας ξανά τον κύκλο των επαφών, έχοντας στο μυαλό του με κάθε τρόπο να αποφύγει την 37χρονη Λουσί Καστέ, που πρότεινε πριν ένα μήνα η συμμαχία της Αριστεράς.

Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες στις κάλπες της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να επιμένει, παρά τις αντιδράσεις σε μια κεντρώα επιλογή για τη θέση του πρωθυπουργού.

Πηγή κοντά στον Μακρόν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι ο Πρόεδρος πιστεύει ότι το κέντρο βάρους του νέου κοινοβουλίου βρίσκεται στο κέντρο ή στην κεντροδεξιά, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν τα ονόματα του συντηρητικού περιφερειάρχη Ξαβιέ Μπερτράντ και του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και του Καρίμ Μπουαμράν, δημάρχου ενός φτωχού προαστίου του Παρισιού, να συζητούνται για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Όπως και να ‘χει ο Μακρόν έχει ιστορία να «βγάζει από το καπέλο του» απροσδόκητες επιλογές, καθώς σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα λέει ότι είναι ελεύθερος να ονομάσει όποιον θέλει –αρκεί αυτός να επιβιώσει από μια ψήφο δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής την Λουσί Καστέ που προτάθηκε από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που κέρδισε τις εκλογές και ζήτησε από τους επικεφαλής των κομμάτων συμφωνίες «πέρα από τις κομματικές γραμμές» για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα έχει σταθερή πλειοψηφία».

«Θα υπενθυμίσουμε στον πρόεδρο την υποχρέωσή του να σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων», δήλωσε η Καστέ, το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Τουρ στη Δυτική Γαλλία.

«Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές, είτε αρέσει είτε όχι στον Εμανουέλ Μακρόν», είπε στην ίδια συγκέντρωση η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ενώ ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, το κόμμα του οποίου ανήκει επίσης στη συμμαχία NFP, δήλωσε σήμερα, ότι η επιλογή άλλου πρωθυπουργού εκτός της Καστέτ θα πυροδοτήσει μια σοβαρή κρίση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα