ΑΘΗΝΑ
00:59
|
20.09.2024
Ο 73χρονος Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγκαλιάζει τον Ναρέντρα Μόντι κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Κίεβο (φωτό: Reuters)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στο Κίεβο την Παρασκευή για να επαναλάβει την έκκλησή του για ειρηνικό τέλος του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Έχουμε μείνει μακριά από τον πόλεμο στη βάση ισχυρής πεποίθησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήμασταν αδιάφοροι», είπε ο Μόντι στους δημοσιογράφους, ενώ καθόταν δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ήδη από την πρώτη μέρα δεν ήμασταν ουδέτεροι, πήραμε το μέρος της και υποστηρίξαμε σταθερά την ειρήνη».

Ο Μόντι υποσχέθηκε ανθρωπιστική υποστήριξη για τη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ιστορικά στενό στρατηγικό σύμμαχο της Ινδίας.

«Οποιαδήποτε βοήθεια και αν απαιτείται από ανθρωπιστική σκοπιά, η Ινδία θα είναι πάντα δίπλα σας και θα υπερβεί τα πάντα για να σας υποστηρίξει», είπε ο Μόντι.

Δώρισε μάλιστα τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό παροχής επί τόπου ιατρικής βοήθειας.

Ο Μόντι ξεκίνησε την περιοδεία του στο Κίεβο συνοδεύοντας τον Ζελένσκι σε μια έκθεση στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

«Συνειδητοποίησα ότι το πρώτο θύμα του πολέμου είναι στην πραγματικότητα αθώα παιδιά», είπε ο Μόντι. «Και αυτό είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό».


Ο Μόντι αγκάλιασε τον Ζελένσκι –ο οποίος φαινόταν εμφανώς συναισθηματικός– στο παλάτι Μαριίνσκι στο Κίεβο, στην πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ουκρανία.

Οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποιούν μια μεγάλη εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ενώ ο στρατός της Μόσχας προχωρά ολοένα και πιο δυτικά στην περιοχή του Ντονμπάς, ισχυριζόμενος ότι έχει καταλάβει μια σειρά από πόλεις και χωριά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί σε πεδίο μάχης», είπε ο Μόντι στην Πολωνία την Τετάρτη πριν κατευθυνθεί στην Ουκρανία.

Η Ινδία, είπε, υποστηρίζει «τον διάλογο και τη διπλωματία για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας το συντομότερο δυνατό».


Ο 73χρονος Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Επικρίθηκε επειδή αγκάλιασε τον Πούτιν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ώρες αφότου χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, για το οποίο η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία, ενώ η τελευταία δήλωσε πως επρόκειτο για πτώση πυραύλου της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς η ίδια δε χτυπά ποτέ πολιτικούς στόχους.

Ο Ζελένσκι έκανε τότε λόγο για «καταστροφικό πλήγμα» στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, ο Μόντι είχε πει στον Πούτιν ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να λύσει προβλήματα» και ότι το να βλέπεις «αθώα παιδιά να δολοφονούνται… είναι πόνος που είναι αφόρητος».

Ενώ η Ινδία έχει ιστορικά θερμούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει επίσης στενότερες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας με τη Δύση, η οποία σε ένα βαθμό βλέπει τη χώρα του Μόντι ως προπύργιο έναντι της περιφερειακής ανταγωνίστριάς της, Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, το Νέο Δελχί έχει αποφύγει οποιαδήποτε ρητή καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και απείχε από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που επικρίνουν το Κρεμλίνο, προτρέποντας αντ’ αυτού και τις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω άμεσου διαλόγου.

Η Μόσχα παραμένει επίσης βασικός προμηθευτής πετρελαίου και όπλων για την Ινδία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ανθρώπινο κόστος και για την Ινδία, με αρκετές αναφορές Ινδών πολιτών να σκοτώθηκαν πολεμώντας για τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, το Νέο Δελχί δήλωσε ότι πιέζει το Κρεμλίνο να στείλει πίσω ορισμένους από τους πολίτες του.

Το 2022, ο Πούτιν αναγνώρισε δημόσια ότι ο Μόντι είχε «ανησυχίες» για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Επίσκεψη Μόντι μεσούσης της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ

Η Ουκρανία έχει πει ότι ένας από τους στόχους της για την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου ήταν να αναγκάσει τη Μόσχα σε «δίκαιες» διαπραγματεύσεις.

Αν και δεν υπήρχαν ενδείξεις σημαντικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου πριν από αυτό, η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι η ουκρανική εισβολή τώρα τις καθιστά αδύνατες.

Ο Πούτιν νωρίτερα φέτος διαμήνυσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να εγκαταλείψει εδάφη στις τέσσερις άλλοτε ουκρανικές περιφέρειες που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν.

Παρόλο που η Μόσχα είναι απασχολημένη και με το να αντιμετωπίσει την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Δυτικού Κουρσκ, οι δυνάμεις της εξακολουθούν να προελαύνουν στην περιοχή του Ντόνετσκ, καταλαμβάνοντας αρκετές πόλεις και χωριά τις τελευταίες ημέρες.

Το Κίεβο διέταξε ορισμένες εκκενώσεις από το Ποκρόβσκ – έναν βασικό στρατηγικό κόμβο και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή – εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να καταληφθεί σύντομα από τη Ρωσία.

Καθώς ο Μόντι έφτανε στο Κίεβο, η Ουκρανία είπε ότι ένα ρωσικό χτύπημα σκότωσε δύο άτομα στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι και ότι άλλοι δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια που προκλήθηκαν από ένα άλλο χτύπημα στην περιοχή του Χαρκόβου, νοτιότερα, μια ημέρα νωρίτερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα