ΑΘΗΝΑ
19:35
|
19.09.2024
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4,5 εκατομμύρια επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές. 11 νεκροί στην Ινδία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κινδύνου για το Κλίμα, το Μπαγκλαντές συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4,5 εκατομμύρια επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στο ανατολικό Μπαγκλαντές, ανακοίνωσε το σήμερα το υπουργείο Διαχείρισης Καταστροφών και Αρωγής, καθώς διασώστες προσπαθούν να εκκενώσουν τις πλημμυρισμένες κοινότητες και ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό έχουν αναπτυχθεί, με ταχύπλοα και ελικόπτερα και διασώζουν εγκλωβισμένους από τα φουσκωμένα ποτάμια.

Σύμφωνα με τις Αρχές, περισσότεροι από 190.000 κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν χρειάστηκε να μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν 11 από τις 64 περιφέρειες της χώρας, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο Φένι, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κύριου λιμανιού της Τσιταγκόνγκ.

Η χώρα της Νότιας Ασίας των 170 εκατομμυρίων κατοίκων, την οποία διασχίζουν εκατοντάδες ποτάμια, αντιμετωπίζει συχνά πλημμύρες τις τελευταίες δεκαετίες καθώς οι βροχοπτώσεις των μουσώνων προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές κάθε χρόνο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καιρικά μοτίβα και αυξάνει τον αριθμό των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κινδύνου για το Κλίμα, το Μπαγκλαντές συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφές.

Οι τελευταίες πλημμύρες έπληξαν και τις συνοριακές περιοχής της γειτονικής Ινδίας, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία Τριπούρα και περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απέρριψε τις κατηγορίες ότι τις πλημμύρες στο Μπαγκλαντές προκάλεσε το άνοιγμα φράγματος στον ποταμό Γκομάτι που διασχίζει την Τριπούρα και εισέρχεται στο Μπαγκλαντές.

Ο Μοχάμαντ Ναχίντ Ισλάμ, σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η Ινδία άνοιξε το φράγμα χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση που θα έδινε στο Μπαγκλαντές «περιθώριο προετοιμασίας».

«Η Ινδία επέδειξε έλλειψη συνεργασίας και απάνθρωπη στάση ανοίγοντας ένα φράγμα εντελώς ξαφνικά», είπε ο Ναχίντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Protom Ato.

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες για τον ρόλο της Ινδίας στις πλημμύρες, απαιτώντας δίκαιες συμφωνίες κατανομής του νερού με το Νέο Δελχί – ένα μακροχρόνιο ζήτημα στους διμερείς δεσμούς μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε σε απάντηση ότι οι ισχυρισμοί ήταν «στην πραγματικότητα δεν ήταν ορθοί». Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, οι λεκάνες απορροής του ποταμού Γκομάτι που ρέουν μέσω της Ινδίας και του Μπαγκλαντές υπέστησαν «τις πιο έντονες βροχοπτώσεις φέτος» τις τελευταίες ημέρες, και αυτό προκάλεσε τις πλημμύρες. Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι το φράγμα βρίσκεται πάνω από 120 χιλιόμετρα πριν από το Μπαγκλαντές και μακριά από τα σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέοι δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί

Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Κατηγορείται για πολλαπλούς βιασμούς εργαζομένων του

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα