ΑΘΗΝΑ
07:51
|
13.09.2024
Η θεωρία του σεληνιακού ωκεανού μάγματος υποστηρίζει ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από συντρίμμια σύγκρουσης μεταξύ της Γης και ενός σώματος μεγέθους Άρη.
Σελήνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature παρέχει ισχυρές αποδείξεις που υποστηρίζουν τη θεωρία του ωκεανού σεληνιακού μάγματος, με βάση τα δεδομένα της ινδικής αποστολής Chandrayaan-3 στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Santosh Vadawale από το Εργαστήριο Φυσικών Ερευνών στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, ανέλυσε δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν από το ρόβερ Pragyan, το οποίο προσεδαφίστηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης τον περασμένο Αύγουστο.

Η θεωρία του σεληνιακού ωκεανού μάγματος υποστηρίζει ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από συντρίμμια μετά από μια σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός σώματος μεγέθους Άρη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, εξηγεί η αμερικανική ιστοσελίδα Popular Science. Αυτή η σύγκρουση θα είχε δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ωκεανό από λιωμένο πέτρωμα στην επιφάνεια της Σελήνης, πρόσθεσε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ρεγκόλιθος κοντά στη λεκάνη South Pole-Aitken αποτελείται κατά κύριο λόγο από σιδηροανόρθωση, που συνάδει με δείγματα από περιοχές του ισημερινού υψίπεδου. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ενός κάποτε παγκόσμιου ωκεανού μάγματος, σύμφωνα με τον Vadawale, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Ο ρεγκόλιθος είναι ένα κάλυμμα από μη στερεοποιημένες, χαλαρές, ετερογενείς επιφανειακές αποθέσεις που καλύπτουν στερεά πετρώματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό ολιβίνης, ενός βαρύ ορυκτού με βάση το μαγνήσιο, στα δείγματα. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην τελειοποίηση των υφιστάμενων μοντέλων ωκεανών σεληνιακού μάγματος, δήλωσε ο Vadawale.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την κατανόηση της πρώιμης εξέλιξης της Σελήνης και μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τη μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης και την πιθανή αξιοποίηση των πόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 Περιφέρειες για σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 

Ο καιρός σήμερα: Ήλιος στη μισή χώρα και βροχές στην υπόλοιπη

Φωτιά στην Κοζάνη: Δύσκολη η πυρόσβεση λόγω των καιρικών συνθηκών

Μπλακάουτ και πλημμύρες έφερε ο κυκλώνας Φρανσίν στη Λουιζιάνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα