ΑΘΗΝΑ
03:21
|
18.09.2024
Το υδρογόνο αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου που περιέχεται στα ορυκτά και έτσι σχηματίζεται ο σίδηρος και μεγάλη ποσότητα νερού.
Σελήνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο εξαγωγής νερού από δείγματα σεληνιακού εδάφους που θα παραδώσει στη Γη το σκάφος Chang’e-5 το 2020, το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή ενός σεληνιακού ερευνητικού σταθμού, ανέφερε το Xinhua.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών Ningbo της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και άλλα επιστημονικά ιδρύματα.

Όπως ανέφερε το ινστιτούτο σε δήλωσή του:

Μετά από τρία χρόνια εμπεριστατωμένης έρευνας και επανειλημμένων ελέγχων, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ορυκτά στο σεληνιακό έδαφος περιέχουν μεγάλα αποθέματα υδρογόνου, καθώς ακτινοβολήθηκαν από τον ηλιακό άνεμο για εκατομμύρια χρόνια.

Σημειώνεται ότι όταν θερμαίνεται, το υδρογόνο αντιδρά χημικά με το οξείδιο του σιδήρου που περιέχεται στα ορυκτά, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η απλή ουσία σίδηρος και μεγάλη ποσότητα νερού.

«Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από 1000 βαθμούς Κελσίου, το σεληνιακό έδαφος αρχίζει να λιώνει και το νερό που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της αντίδρασης αρχίζει να απελευθερώνεται με τη μορφή ατμού», αναφέρει η έκθεση. Σημειώνεται ότι μετά τη διεξαγωγή πολυάριθμων πειραμάτων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από 1 γραμμάριο σεληνιακού εδάφους μπορούν να ληφθούν 51-76 χιλιοστόγραμμα νερού. Έτσι, ένας τόνος μπορεί να παράγει 51-76 χιλιόγραμμα νερού, το οποίο ισοδυναμεί με εκατό μπουκάλια των 500 χιλιοστόλιτρων και μπορεί να παρέχει νερό σε 50 ανθρώπους την ημέρα, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Στις 24 Νοεμβρίου 2020, η Κίνα εκτόξευσε το όχημα επιστροφής Chang’e-5, την 1η Δεκεμβρίου προσγειώθηκε σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην ορατή πλευρά της Σελήνης και τις επόμενες δύο ημέρες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή γεώτρησης και έναν χειριστή κάδου που είναι εγκατεστημένα στο σκάφος προσεδάφισης, συλλέχθηκε σεληνιακό έδαφος, το οποίο τοποθετήθηκε σε ειδικό διαμέρισμα μονάδας για την απογείωση. Ολόκληρη η αποστολή διήρκεσε 23 ημέρες. Το σκάφος Chang’e-5 παρέδωσε στη Γη 1.731 γραμμάρια σεληνιακών δειγμάτων. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο εδώ και 44 χρόνια που στάλθηκε για να αναζητήσει το έδαφος της σελήνης. Η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση, η οποία μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια αποστολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση κρατικής τρομοκρατίας η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο λέει ο Σνόουντεν

Ιωάννινα: Έβαλε νεογέννητα γατάκια σε σακούλες και τα πέταξε στα σκουπίδια

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά 1,5°C

Έρευνα προειδοποιεί για αύξηση των θανάτων λόγω μικροβιακής αντοχής   

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα