ΑΘΗΝΑ
03:44
|
20.09.2024
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Κατάρ, καθώς στην Μ. Ανατολή βρίσκεται η πλειονότητα των αποθεμάτων του πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 23 Αυγούστου λόγω των φόβων για τη ζήτηση στους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο και των παρατεταμένων ελπίδων για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Το διεθνές αργό τύπου Brent που αποτελεί σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν στα 77,94 δολάρια ανά βαρέλι στη 13.54 τοπική ώρα (1054 GMT) την Παρασκευή, μειωμένο κατά περίπου 2,2% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 79,68 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η τιμή West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 73,83 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, μειωμένη κατά περίπου 3,7% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 76,65 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν εβδομαδιαία πτώση εν μέσω ασθενέστερων του αναμενόμενου οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές αργού στον κόσμο. Οι χαμηλότερες προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για την Κίνα και τις ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχία για μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις χώρες αυτές.

Τα στοιχεία από την Κίνα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών, η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε και η οικονομία έχασε δυναμική τον Ιούλιο, καθώς η ανεργία αυξήθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε κάτω από τις προσδοκίες με ετήσια αύξηση 5,1% και το ποσοστό ανεργίας ήταν πάνω από τις προσδοκίες με 5,2%.

Τα αδύναμα στοιχεία για το εργατικό δυναμικό από τις ΗΠΑ αποκάλυψαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναθεώρησε τα στοιχεία για την απασχόληση εκτός του αγροτικού τομέα για τη 12μηνη περίοδο έως τον Μάρτιο του 2024. Με την αναθεώρηση, η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 818.000 άτομα.

Ενώ ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 232.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Αυγούστου, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 4.000 άτομα την εβδομάδα που έληξε στις 10 Αυγούστου, φθάνοντας τα 1,86 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ώστε να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, μείωσε τις ανησυχίες για την προσφορά στις αγορές και βοήθησε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων υπό διαμεσολάβηση ολοκληρώθηκε στις 16 Αυγούστου στη Ντόχα του Κατάρ, με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν στα μέρη αυτό που ο Λευκός Οίκος περιέγραψε ως «τελική πρόταση γεφύρωσης» που έθεσαν στο τραπέζι για το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Οι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις 22 Αυγούστου. Οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης μεταξύ αιγυπτιακών και ισραηλινών αντιπροσωπειών στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς απέτυχαν να προχωρήσουν, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν λίγο στις μεταγενέστερες συναλλαγές της Παρασκευής, λόγω του ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές με βραχυπρόθεσμες αγορές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα