Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια συγκεντρώθηκαν σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές την Κυριακή για την έβδομη επέτειο της στρατιωτικής καταστολής που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν, απαιτώντας τον τερματισμό της βίας και την ασφαλή επιστροφή στη Μιανμάρ, μεταδίδει το Reuters.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε άθλια στρατόπεδα στο νότιο Μπαγκλαντές με ελάχιστες προοπτικές να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπου ως επί το πλείστον τους στερούνται την ιθαγένεια και άλλα δικαιώματα.
Χιλιάδες άλλοι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει την πολιτεία Rakhine της Μιανμάρ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των στρατευμάτων της κυβερνώσας χούντας και του Στρατού Arakan, της ισχυρής εθνικής πολιτοφυλακής που στρατολογεί από τη βουδιστική πλειοψηφία.
Πρόσφυγες, από παιδιά έως ηλικιωμένους, κουνούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα στους καταυλισμούς στο Cox’s Bazar, πολλοί φορώντας κορδέλες που έφεραν την ένδειξη «Μνήμη της Γενοκτονίας των Ροχίνγκια».
«Η ελπίδα είναι σπίτι» και «Εμείς οι Ροχίνγκια είμαστε οι πολίτες της Μιανμάρ», έγραφαν τα πλακάτ.
«Φτάνει πια. Σταματήστε τη βία και τις επιθέσεις στην κοινότητα των Ροχίνγκια», είπε ο πρόσφυγας Χαφιζούρ Ραχμάν.
Οι τελευταίες επιθέσεις είναι η χειρότερη βία κατά των Ροχίνγκια από την εκστρατεία του 2017 υπό την ηγεσία του στρατού της Μιανμάρ, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη περιέγραψαν ως γενοκτονική πρόθεση, ανάγκασε περισσότερους από 73.000 να διαφύγουν από τα σύνορα του Μπαγκλαντές.
Το πυκνοκατοικημένο Μπαγκλαντές λέει ότι ο επαναπατρισμός των προσφύγων στη Μιανμάρ είναι η μόνη λύση. Οι τοπικές κοινότητες είναι ολοένα και πιο εχθρικές καθώς τα κονδύλια για τους Ροχίνγκια έχουν στερέψει.
Το Μπαγκλαντές δεν είναι σε θέση να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες Ροχίνγκια, δήλωσε ο de facto υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τουχίντ Χοσεΐν στο Reuters αυτό το μήνα, ζητώντας από την Ινδία και άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα.
Ο Χοσεΐν ζήτησε επίσης περισσότερη διεθνή πίεση στον στρατό του Αρακάν για να σταματήσει να επιτίθεται στους Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, έχει σημάνει συναγερμό για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ραχίν, επικαλούμενη αυξανόμενες αναφορές για αμάχους, ιδιαίτερα παιδιά, που πιάνονται στα πυρά.
Είπε ότι επτά χρόνια μετά την έξοδο από τη Μιανμάρ «περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά προσφύγων Ροχίνγκια μεγαλώνουν στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου».
«Θέλουμε να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας με όλα τα δικαιώματα. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή μας και την ειρηνική συνύπαρξή μας με άλλες εθνοτικές κοινότητες στη Μιανμάρ.», δήλωσε ο πρόσφυγας Ροχίνγκια Μοχάμεντ Ταχέρ.