Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, για το ότι ενδεχομένως επιτρέπει εγκληματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα του δεν έχει καμία σχέση με τις υποχρεώσεις της εταιρείας βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ (DSA), δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euronews τη Δευτέρα.
«Η ποινική δίωξη δεν είναι μεταξύ των πιθανών κυρώσεων για παραβίαση του DSA [Digital Services Act]. Ο DSA δεν ορίζει τι είναι παράνομο ούτε θεμελιώνει ποινικό αδίκημα και επομένως δεν μπορεί να γίνει επίκληση [του DSA] για συλλήψεις. Μπορεί να γίνει επίκληση μόνο εθνικών [ή διεθνών] νόμων που ορίζουν εγκληματικές παραβάσεις», είπε ο εκπρόσωπος.
«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Telegram και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις γαλλικές αρχές εάν μας αφορά», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Δεν εμπίπτει στις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες στην ΕΕ
Παρά το γεγονός ότι έφτασε σε περισσότερους από 900 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως, η εφαρμογή δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι έχει 41 εκατομμύρια μηνιαίους μέσους χρήστες στην ΕΕ. Εάν ξεπεράσει το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών ανά μήνα, θα θεωρείται πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα (VLOP) βάσει του DSA και θα αντιμετωπίζει πιο αυστηρές απαιτήσεις διαφάνειας.
Ως μικρότερη πλατφόρμα, πρέπει να εφαρμόσει μέτρα όπως μηχανισμούς επίλυσης παραπόνων και διαφορών, να αποτρέψει τους υποτροπιάζοντες να ανεβάζουν παράνομο περιεχόμενο και να εφαρμόσει μέτρα διαφάνειας σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε, σημειώνει το Euronews.
Η Telegram ανέφερε σε μια απάντηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι «συμμορφώνεται με τους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες — η εποπτεία του είναι εντός των προτύπων του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς».
«Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο κάτοχός της είναι υπεύθυνοι για κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας», ανέφερε η δήλωση.
Η Telegram επέλεξε το Βέλγιο ως νομική εκπροσώπησή της στην ΕΕ τον Μάιο, πράγμα που σημαίνει ότι η εθνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών BIPT είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη της συμμόρφωσης της πλατφόρμας με τον DSA μέχρι να γίνει πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Εκπρόσωπος της BIPT είπε στο Euronews ότι «η BIPT δεν είναι ούτε αστυνομική ούτε δικαστική αρχή και ως εκ τούτου δεν συμμετείχε στην ποινική έρευνα από τις γαλλικές αρχές».
Ο επίσημος ορισμός της BIPT ως ρυθμιστικής αρχής της χώρας εξακολουθεί να περιμένει κοινοβουλευτική έγκριση, ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις βελγικές εκλογές τον Ιούνιο. Η Επιτροπή κίνησε τον Ιούλιο διαδικασία επί παραβάσει κατά του Βελγίου επειδή δεν εξουσιοδότησε τη ρυθμιστική αρχή.
Εκτός από το DSA, ισχύουν άλλοι νόμοι, όπως ο κανονισμός για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Από τον Ιούνιο του 2022, οι πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες στην ΕΕ πρέπει να καταργήσουν τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας από τον εντοπισμό του, σημειώνει το Euronews.
Ο Ρωσικής καταγωγής Ντούροφ συνελήφθη αφού πέταξε στο αεροδρόμιο Le Bourget έξω από το Παρίσι με το ιδιωτικό του τζετ το βράδυ του Σαββάτου. Η Γαλλία τον συνέλαβε με τους ισχυρισμούς ότι η έλλειψη λογοκρισίας στο Telegram επέτρεπε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών και δικτύωση παιδεραστών.