ΑΘΗΝΑ
01:23
|
20.09.2024
Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από τον Ζελένσκι ως μια από τις μεγαλύτερες του πολέμου. Αναφέρονται διακοπές ρεύματος στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.
Εικόνα από άσκηση που διεξήγαγε η Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια μεγάλης κλίμακας ρωσική αεροπορική επίθεση με στόχο βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία αναφέρθηκε το πρωί.

Αν και ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την επίθεση, αυτή φέρεται να έλαβε χώρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας και να υλοποιήθηκε με τη χρήση drones και πυραύλων διαφορετικών τύπων, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.

Η Ρωσία στοχεύει «αντικείμενα ζωτικής σημασίας υποδομής σε όλη τη χώρα», ισχυρίστηκε στο Telegram ο Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος διαχειρίζεται το τμήμα της περιοχής της Ζαπορίζια που ελέγχεται από το Κίεβο. «Υπάρχουν πιθανά μπλακ άουτ λόγω έκτακτης διακοπής λειτουργίας».

Στο Κίεβο, ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε διακοπές στην παροχή ρεύματος στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Ενέργειας Γερμάν Γαλουσένκο περιέγραψε την κατάσταση ως «δύσκολη» και επιβεβαίωσε ότι ο διαχειριστής του δικτύου πραγματοποίησε έκτακτες διακοπές ρεύματος για να την αντιμετωπίσει.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, είπε ότι το μπαράζ επηρέασε 15 περιοχές της Ουκρανίας και κάλεσε τα δυτικά κράτη που του χορηγούν όπλα να επιτρέψουν το Κίεβο να τα χρησιμοποιήσει για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Η Μόσχα ξεκίνησε μια εκστρατεία επιθέσεων σε ουκρανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής την άνοιξη, μετά και από μια εκστρατεία του Κιέβου με επιθέσεις με drone εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων και αποθηκών πετρελαίου. Ο δηλωμένος στόχος των Ρώσων είναι να ακρωτηριαστεί η ουκρανική παραγωγή όπλων και η ικανότητα ανάπτυξης νέων στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.

Ο Ίγκορ Πολιστσούκ, δήμαρχος του Λουτσκ, ανέφερε ζημιά σε υποδομές. Το ίδιο έκανε και ο επικεφαλής της Περιφέρειας Πολτάβα, Φίλιπ Πρόνιν, ο οποίος επιβεβαίωσε και έκτακτη διακοπή της παροχής ρεύματος.

Ο Αντρέι Γιέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απείλησε με αντίποινα, λέγοντας: «Η επιθυμία [της Ρωσίας] να καταστρέψει το ενεργειακό μας σύστημα θα κοστίσει ακριβά στη ρωσική υποδομή».

Το βράδυ της Κυριακής, το Κίεβο εξαπέλυσε επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στις ρωσικές πόλεις Σαράτοφ και Ένγκελς της περιφέρειας Σαράτοφ. Στην πρώτη, θραύσματα drone κατέπεσαν σε ένα πολυώροφο κτίριο, ανέφερε ο κυβερνήτης Ρομάν Μπουσάργκιν. Από το περιστατικό τραυματίστηκαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα που αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το χτύπημα στο Ένγκελς φέρεται να μην είχε θύματα.

Ένα ουκρανικό drone αναχαιτίστηκε επίσης στην περιοχή Γιάροσλαβ προσπαθώντας να φτάσει σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου εκεί, ανέφερε ο κυβερνήτης Μιχαήλ Γεβράεφ. Το αεροσκάφος δεν προκάλεσε ζημιές, είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε δύο φορές εμπλοκή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών το πρωί της Δευτέρας, με περισσότερα από 20 να αναχαιτίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πολωνική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη λόγω των περιστατικών στη Δυτική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι «παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουκρανία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Το Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανέφερε ότι η επέλαση έχει ουσιαστικά σταματήσει και, ενώ τα στρατεύματα του Κιέβου εξακολουθούν να κατέχουν έδαφος στην περιοχή, έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες σε όλη τη διάρκεια των μαχών.

Ο πρεσβευτής της Μόσχας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ήδη αποφασίσει πώς η Ρωσία θα «τιμωρήσει» όλους τους υπεύθυνους για την εισβολή.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα