ΑΘΗΝΑ
21:27
|
16.09.2024
Η αντιπολίτευση διαφοροποιήθηκε από τις τελευταίες δηλώσεις του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού για το status quo του τεμένους.
Ο Μπεν Γκβιρ σε προηγούμενη επιδρομή στο τέμενος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι στην Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν για ακόμα μια φορά στο τέμενος Αλ-Άκσα, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, υπό την προστασία των ισραηλινών αστυνομικών.

Η έφοδος στο συγκρότημα είναι σύνηθες φαινόμενο, παρόλο που η είσοδος σε οποιοδήποτε μέρος του απαγορεύεται για τους Εβραίους λόγω της ιερής φύσης του χώρου, σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο.

Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους την είσοδο στον χώρο για την προσευχή της Παρασκευής από τις 7 Οκτωβρίου, αναγκάζοντας πολλούς να προσεύχονται στους δρόμους κοντά στην Παλιά Πόλη. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης επιτεθεί σε Παλαιστίνιους πιστούς μέσα στο τέμενος.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, είπε νωρίτερα ότι οι Εβραίοι μπορούν να προσεύχονται στο τέμενος Αλ-Άκσα και ότι θα έχτιζε μια συναγωγή σε αυτό, σύμφωνα με το Israeli Army Radio.

Καμία αλλαγή στο status quo, δηλώνει η αντιπολίτευση

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνική Ενότητα, Μπένι Γκαντς, λέει ότι «παρά την προκλητική και ανεύθυνη ρητορική ορισμένων, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτό το ιστορικό καθεστώς και δεν έχει καμία πρόθεση να το αλλάξει».

«Η ελευθερία της λατρείας θα είναι πάντα εγγυημένη στον ιερό χώρο», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο X.

Ο Γκαντς είπε ότι περιμένει λίγα από τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «ο οποίος επέτρεψε σε έναν ανεύθυνο εμπρηστή να μας ρίξει σε μια άβυσσο με κόστος την πολιτική ειρήνη», αναφερόμενος προφανώς στον Μπεν Γκβίρ.

«Αλλά υπάρχουν υπεύθυνα κόμματα στην κυβέρνηση και τον συνασπισμό που αναμένεται να κάνουν κάτι», τόνισε, προσθέτοντας: «Οι καταδίκες και οι καλοί λόγοι δεν αρκούν εδώ και η ιστορία θα σας κρίνει ως μέρος αυτής της επικίνδυνης προσπάθειας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα