ΑΘΗΝΑ
21:33
|
20.09.2024
Η κυβέρνηση Δυτικής Λιβύης αντικατέστησε αυθαίρετα τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και κυβέρνηση Ανατολικής Λιβύης έκλεισε τις πετρελαιοπηγές.
Πετρελαιοπηγή της NOC στη Λιβύη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στις παράλληλες κυβερνήσεις της Ανατολικής Λιβύης του πρωθυπουργού της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» του Οσάμα Χάμαντ και του πρωθυπουργού της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Δυτικής Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Νωρίς σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση Χάμαντ ανακοίνωσε πως κλείνει μέχρι νεοτέρας όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τους τερματικούς σταθμούς μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη να αντικαταστήσει αυθαίρετα τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης (BCL), Σαντίκ αλ Καμπίρ, με δικό της άνθρωπο, ώστε να ελέγχει τη ροή του κρατικού χρήματος και τα έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η απόφαση για αναστολή της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη προκάλεσε μέσα σε λίγες ώρες αύξηση 3% στις διεθνείς τιμές μαύρου χρυσού.

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη, κατήγγειλε νωρίτερα τις «επιθέσεις και απόπειρες εισβολής δια της βίας»  στην έδρα της Κεντρικής Τράπεζας (BCL), που όπως λέει «μπλόκαραν και διατάραξαν τις τραπεζικές συναλλαγές» σε όλη τη χώρα.

Κήρυξε επίσης «κατάσταση ανωτέρας βίας» στα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα λιμάνια εξαγωγής του πετρελαίου, κλείνοντάς τα. Υπό κανονικές συνθήκες, αρμόδια για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC).

Τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης στην Τρίπολη

Το πρωί σήμερα μετέβη στην έδρα της BCL στην Τρίπολη η λεγόμενη «Επιτροπή Μεταβίβασης Εξουσιών» και έχει διοριστεί από το Προεδρικό Συμβούλιο που πρόσκειται στον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Πλάνα που μετέδωσαν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δείχνουν τα μέλη της επιτροπής στο γραφείο του διοικητή, ενώ εκείνος απουσιάζει.

Την Κυριακή ο Σαντίκ αλ Καμπίρ έκλεισε τη BCL και έδωσε άδεια στο προσωπικό της.

Η NOC δεν έχει επιβεβαιώσει το κλείσιμο των κοιτασμάτων, ωστόσο μια θυγατρική της, η Waha Oil Company, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περιορίσει σταδιακά την παραγωγή και προειδοποίησε ότι θα σταματήσει τελείως, λόγω διαμαρτυριών και πιέσεων.

Η Waha, που αποτελεί μέρος μιας κοινοπραξίας με τις TotalEnergies και ConocoPhilips, έχει ικανότητα παραγωγής περίπου 300.000 βαρελιών ημερησίως.

Το πετρέλαιο αυτό εξάγεται από το λιμάνι Ες Σίντερ, στα ανατολικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα