ΑΘΗΝΑ
18:40
|
19.09.2024
Αφορμή έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με 2 εκατ. σέκελ τις περιηγήσεις στον χώρο του τεμένους αλ Άκσα.
Τέμενος αλ Άκσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσπάθεια ιουδαιοποίησης του τεμένους αλ Ακσα κατήγγειλε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση του υπουργείου «Εθνικής Κληρονομιάς» του Ισραήλ να επιδοτήσει με 2.000.000 σέκελ (περίπου 480.000 ευρώ) τις περιηγήσεις στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ στις οποίες θα περιλαμβάνεται «μετάβαση και ξενάγηση» στον υπαίθριο χώρο του Τεμένους Αλ-Ακσα (ή «Ορος του Ναού»).

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, αντιδρώντας έντονα σε αυτή την απόφαση εξήγησε πως αφορά κρατική χρηματοδότηση των πολιτικών του «εξτρεμιστή» υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ώστε να θεσμοθετηθεί η παρουσία Εβραίων εποίκων στο τέμενος αλ Ακσα.

Αναφέρει επίσης πως πρόκειται για «κατάφωρη πρόκληση που προκαλεί αραβικές, ισλαμικές και διεθνείς αντιδράσεις» με στόχο την «ιουδαιοποίηση του τεμένους αλ Ακσα και τη μεταβολή του σημερινού νομικού καθεστώτος «που απειλεί με έκρηξη την κατάσταση στη Δυτική Οχθη».

Σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος αναφέροντας πως το μέτρο «δεν συνιστά παραβίαση του ειδικού νομικού καθεστώτος» που διέπει τον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα και των άλλων ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Την Δευτέρα, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχε προκαλέσει αραβικές και διεθνείς αντιδράσεις δηλώνοντας πως θα πρέπει να επιτραπεί στο χώρο του τεμένους η προσευχή Ιουδαίων και να αναγερθεί εβραϊκή συναγωγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα