ΑΘΗΝΑ
04:45
|
16.09.2024
Εκπαιδευτικός που διορίστηκε προ ημερών σε Δημοτικό Σχολείο της Νότια Ρόδου αδυνατεί να βρει γκαρσονιέρα ως 300 ευρώ.
Σχολική αίθουσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ενοίκια-φωτιά και η έλλειψη προσιτής στέγης σε  εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε τουριστικά νησιά της χώρας προκαλούν απόγνωση.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Η Ροδιακή, εκπαιδευτικός που διορίστηκε προ ημερών σε Δημοτικό Σχολείο της Νότια Ρόδου έκανε ανάρτηση σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως επειδή αδυνατεί να βρει προσιτή γκαρσονιέρα έως 300 ευρώ αναγκάζεται να κοιμάται στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του.

«Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι» ανέφερε ο εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων της περιοχής, Γιώργος Γκουτζιαμάνης.

Δεν ζει εκπαιδευτικός με μισθό 800 ευρώ

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός με μισθό 750 με 800 ευρώ να πληρώνει ενοίκιο της τάξης των 500 και 600 ευρώ γιατί δεν μπορεί πολύ απλά να επιβιώσει!

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα» αναφέρει καλώντας για πολλοστή φορά την πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί και να στηρίξει με έργα τους δημόσιους εκπαιδευτικούς.

Ασφαλώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Ρόδο αλλά και στην Κω και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Η Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, όλα αυτά τα χρόνια έχει ανοικτό μέτωπο απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, επισημαίνοντας με ανακοίνωσή της πως αναδεικνύει το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις.

Τονίζει, ότι το ζήτημα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς αλλά και στη λειτουργία των σχολείων. Όπως επισημαίνει είναι υποχρέωση του κράτους, των δήμων και της περιφέρειας να δώσουν τώρα λύση. «Δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με άστεγους εκπαιδευτικούς».

Στην ανακοίνωσή της  αναφέρει τα ακόλουθα αιτήματα:

  • «_Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών και νεοδιόριστων σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, το πρώτο διάστημα της προσέλευσής τους, μέχρι να τακτοποιηθεί οριστικά η στέγασή τους. Να μισθωθούν ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Το ίδιο μπορεί να γίνει με δωμάτια ή πτέρυγες ξενοδοχείων που λειτουργούν.
  • _Σίτιση όλων των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη λέσχη αξιωματικών.
  • _Επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους.
  • Ειδικά, οι μικροί δήμοι της περιοχής μας να λάβουν άμεσα μέτρα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων
  • Οι δημοτικές αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτηρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ και τη ΔΔΕ Δωδεκανήσου, να διευκολύνουν τους συναδέλφους στην ανάληψη υπηρεσίας, ώστε αυτή να γίνει στα σχολεία που θα υπηρετήσουν και να μη χρειαστεί να μεταβούν στην Ρόδο.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ν. Παππάς στην ΔΕΘ: Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Βρετανία και ΗΠΑ υπόσχονται περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας-Πιέσεις στη Ρωσία

Ισραηλινή Αντιπολίτευση: Κυβέρνηση εθνικών καταστροφών οι Νετανιάχου και σία

Λετονία: Νέοι πύργοι επιτήρησης με ευρωπαϊκή κονδύλια στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα