ΑΘΗΝΑ
21:24
|
16.09.2024
Η πολιτική των κυρώσεων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που κάνουν το κλασικό βρετανικό πιάτο λιγότερο προσιτό.
Το κόστος του αγαπημένου «γρήγορου φαγητού» των Βρετανών έχει αυξηθεί κατά περίπου 52% σε σχεδόν 10 £ ανά μερίδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Fish ‘n’ chips, ένα καθιερωμένο βρετανικό γεύμα που είχε άλλοτε μια προσιτή τιμή, έχει ακριβύνει σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφεραν πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, επικαλούμενα στοιχεία από το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου, το κόστος του αγαπημένου «γρήγορου φαγητού» των Βρετανών έχει αυξηθεί κατά περίπου 52% σε σχεδόν 10 £ ανά μερίδα από 6,5 £ κατά μέσο όρο τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με το ONS, το κόστος του δημοφιλούς πιάτου έχει μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο αναφοράς σε σύγκριση με την πίτσα, τα κεμπάπ, το ινδικό και το κινέζικο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου που μίλησαν στο BBC, ένας συνδυασμός αυξημένου κόστους ενέργειας και εργασίας, κακής συγκομιδής πατάτας λόγω κακοκαιρίας και κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία στη Ρωσία, τον κορυφαίο παραγωγό μπακαλιάρου στον κόσμο, ήταν οι κύριοι παράγοντες πίσω από την άνοδο.

Το Λονδίνο επέβαλε δασμούς 35% στα θαλασσινά από τη Ρωσία λίγο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, κάτι που επηρέασε αμέσως το κόστος του Fish ‘n’ chips, καθώς περίπου το ένα τρίτο των λευκών ψαριών της Βρετανίας εκείνη την εποχή προερχόταν από τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις και τα αντίμετρα της Ρωσίας έχουν παράλληλα αποτελέσει παράγοντα και για την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, η τιμή των ψαριών και των πατατών αυξήθηκε κατά 19% έως τον Μάρτιο του 2023. Πιο πρόσφατα, η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσβαση αλιευτικών σκαφών του Ηνωμένου Βασιλείου στις αλιευτικές περιοχές της Αρκτικής στη Θάλασσα του Μπάρεντς, τερματίζοντας την αλιευτική συμφωνία που υπογράφηκε το 1956, γεγονός που επηρέασε περαιτέρω τις τιμές.

Επιπλέον, οι ακραίες καιρικές συνθήκες το περασμένο έτος έθεσαν σε κίνδυνο τη συγκομιδή πατάτας, γεγονός που επηρεάζει επίσης το κόστος του δημοφιλούς φαγητού.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Δείκτη Αγροτικών Τιμών του βρετανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, τους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2024, οι τιμές της πατάτας σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των γεωργικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεβαίνοντας κατά 4,1%.

Εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι το fish ‘n’ chips γίνεται λιγότερο προσιτό και μπορεί σύντομα να πάψει να αποτελεί ένα εμβληματικό βρετανικό πιάτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηνύματα του νέου Προέδρου του Ιράν υπέρ των γυναικών

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα