ΑΘΗΝΑ
23:42
|
19.09.2024
«Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια ελκυστική εναλλακτική στην αυξανόμενη κινεζική και ρωσική επιρροή στην ήπειρο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.
Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Δανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει τις πρεσβείες της στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί ως απάντηση στα στρατιωτικά πραξικοπήματα και στις δύο χώρες της Δυτικής Αφρικής, τα οποία ισχυρίζεται ότι έχουν αφήσει ελάχιστα περιθώρια συνεργασίας.

Η κίνηση είναι μέρος της νέας στρατηγικής της δανικής κυβέρνησης για συνεργασία με τα έθνη του Σαχέλ, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο βρίσκονται υπό στρατιωτική κυριαρχία από το 2020 και το 2022 αντίστοιχα. Και οι δύο ανέφεραν την αποτυχία των πολιτικών κυβερνήσεων να καταπνίξουν τις μακροχρόνιες εξεγέρσεις των τζιχαντιστών ως το κίνητρο για την κατάληψη της εξουσίας.

Έκτοτε, οι στρατιωτικές αρχές διέκοψαν τους αμυντικούς δεσμούς με αρκετές χώρες της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της οποίας και οι δύο χώρες υπήρξαν αποικίες, και αντ’ αυτού στράφηκαν στη Ρωσία για στρατιωτική συνεργασία.

Η σειρά στρατιωτικών πραξικοπημάτων στις πρώην γαλλικές αποικίες «δημιούργησε πολύ περιορισμένο περιθώριο δράσης στην περιοχή του Σαχέλ», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Ανέφερε ότι η Κοπεγχάγη θα αυξήσει τη διπλωματική της δύναμη στις πρεσβείες της στην Αίγυπτο, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία και τη Γκάνα, ενώ θα ανοίξει νέες στη Σενεγάλη, την Τυνησία και τη Ρουάντα.

«Έχουμε ξεκάθαρο συμφέρον οι αφρικανικές χώρες να κοιτάζουν προς εμάς στην Ευρώπη όταν πρέπει να χαράξουν την πορεία για το μέλλον τους. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια ελκυστική εναλλακτική στην αυξανόμενη κινεζική και ρωσική επιρροή στην ήπειρο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Διαβάστε ακόμα:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της, η κυβέρνηση της Δανίας έχει δεσμευτεί να παράσχει πιο «συγκεκριμένη» υποστήριξη στις προσπάθειες της ΕΕ στην Αφρική το 2025, με έμφαση στο περιφερειακό ελεύθερο εμπόριο, τις πράσινες υποδομές και την ψηφιοποίηση.

Η παρουσία της Ρωσίας στην Αφρική, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σαχέλ, όπου οι κυβερνήσεις του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας αναγνωρίζουν τη Μόσχα ως στρατηγικό εταίρο ασφαλείας, έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΕ και τη Δύση. Η Γαλλία και άλλα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιδιώκει μια ληστρική ατζέντα στην ήπειρο και τροφοδοτεί το αντιγαλλικό αίσθημα. Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχετικά με την παραμονή της στην περιοχή του Σαχέλ λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα