ΑΘΗΝΑ
21:11
|
16.09.2024
Σειρά Αμερικανών αξιωματούχων σχολίασαν την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.
Εικόνες από χτύπημα της ισραηλινής αεροπορίας στο Νότιο Λίβανο στις 25 Αυγούστου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν το Ισραήλ παρέχοντάς του πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αντιποίνων της Χεζμπολάχ την Κυριακή, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Παρείχαμε κάποια υποστήριξη κατασκοπείας από την παρακολούθηση πληροφοριών, ISR, όσον αφορά την παρακολούθηση των εισερχόμενων επιθέσεων της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, αλλά δεν πραγματοποιήσαμε κινητικές επιχειρήσεις, καθώς δεν απαιτούνταν», είπε.

Ο Ράιντερ εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η ενισχυμένη στρατιωτική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή συνέβαλε στην αποτροπή της επέκτασης των εντάσεων στην περιοχή.

Το πρωί της Κυριακής, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε αυτό που χαρακτήρισε ως «αρχικά αντίποινα» για την ισραηλινή δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της, μάρτυρα Σαγιέντ Φουάντ Σουκρ. Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε πολυάριθμους ισραηλινούς στρατιωτικούς και ζωτικούς στόχους, φτάνοντας μέχρι τη βάση Glilot, που βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι είχε πλήξει σε «προληπτικό χτύπημα .. χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ταυτόχρονα από περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη της IAF».

Ωστόσο, σε μια ομιλία μετά την επιχείρηση, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αρνήθηκε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονταν για την επιχείρηση δεν είχαν υποστεί ζημιά στα πλήγματα και εκτοξεύτηκαν όπως είχε προγραμματιστεί προς τους στόχους τους. Ο Νασράλα δήλωσε επίσης ότι η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία «σε κάθε της λεπτομέρεια».

Διαβάστε ακόμα:

Απογοητευμένοι Ισραηλινοί

Ο Ισραηλινός Γιαΐρ Κράους, ανταποκριτής της Yedioth Ahronoth κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, είπε σχολιάζοντας την αντίδραση του Ισραήλ στην επιχείρηση της Χεζμπολάχ ότι οι Ισραηλινοί περίμεναν από τον στρατό τους να περάσουν τα σύνορα με τον Λίβανο και να «ολοκληρώσουν την αποστολή μετά από σχεδόν ένα χρόνο ζωής σαν πάπιες σε πεδίο βολής», αλλά αντίθετα έμειναν έκπληκτοι από αυτό που αποκαλούσαν «θεατρικότητα της προληπτικής επιχείρησης» κατά της Χεζμπολάχ.

«Εμείς, οι κάτοικοι, ήμασταν πιόνια στα χέρια της κυβέρνησης και του στρατού ενάντια στη Χεζμπολάχ», είπε. «Αντί να εκμεταλλευτεί το προληπτικό χτύπημα, ο Νετανιάχου διέταξε την υποχώρηση των αεροσκαφών», πρόσθεσε ο Κράους.

«Μια κυβέρνηση που δεν στοχεύει στη νίκη και δεν εργάζεται αποτελεσματικά για να επιστρέψει τους εκτοπισμένους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους και να εξαλείψει την απειλή που κρέμεται πάνω από σχεδόν 300.000 ανθρώπους» πρέπει να παραμεριστεί.

«Μας εξαπατήσατε, υπουργοί και στρατηγοί, με ψεύτικα συνθήματα και κενές υποσχέσεις».

ΗΠΑ: Η Χεζμπολάχ απέφυγε την κλιμάκωση μα «έχει δυνατότητες» – Αναμένοντας την Τεχεράνη

Ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει μειωθεί αφότου η Χεζμπολάχ απάντησε στην ισραηλινή δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της, Μάρτυρα Φουάντ Σουκρ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκκρεμεί και η ιρανική απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Τσαρλς Κ. Μπράουν, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου, είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση αντιποίνων της Χεζμπολάχ ήταν «μία από τις δύο μεγάλες αναμενόμενες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

Ενώ η επιχείρηση πέτυχε χωρίς άμεσες απειλές κλιμάκωσης, ο Μπράουν είπε ότι «εξαρτάται από το πώς θα διεξαχθεί η δεύτερη», αναφερόμενος στην ιρανική απάντηση στην ισραηλινή δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Όταν ρωτήθηκε για τη στρατιωτική ισχύ της Χεζμπολάχ, ειδικά μετά τα υποτιθέμενα ισραηλινά «προληπτικά πλήγματα», ο Μπράουν επιβεβαίωσε: «Έχουν ακόμη δυνατότητες».

Αν και ο ανώτατος στρατηγός διακινδύνευσε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου έχει «κάπως» μειωθεί, πρόσθεσε πως «το πώς θα απαντήσει το Ιράν θα υπαγορεύσει πώς θα απαντήσει το Ισραήλ, το οποίο θα υπαγορεύσει αν θα υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση ή όχι».

Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που ενέχουν οι οργανώσεις του Άξονα της Αντίστασης σε περιοχές όπως το Ιράκ, η Συρία και η Ιορδανία, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς και από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, τις οποίες περιέγραψε ως απρόβλεπτο παράγοντα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπράουν αποκάλυψε ότι ο αμερικανικός στρατός ήταν καλύτερα τοποθετημένος για να «υπερασπιστεί» το Ισραήλ και τις δικές της δυνάμεις στην περιοχή σε σχέση με τις 13 Απριλίου, όταν το Ιράν έστειλε εκατοντάδες drones και πυραύλους σε ισραηλινούς στόχους ως απάντηση στην Ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Λευκός Οίκος: Οι συνομιλίες δεν εκτροχιάστηκαν

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τις πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους της Χεζμπολάχ «μεγάλες», σημειώνοντας ότι ήταν «διαφορετικές ως προς το εύρος από αυτό που τείνουμε να βλέπουμε σε καθημερινή βάση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ». Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις δεν «δεν είχαν αντίκτυπο στις συνομιλίες στο Κάιρο, και σίγουρα χαιρόμαστε που το βλέπουμε».

Ο Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι το είδος της επίθεσης ήταν ακριβώς το είδος της κλιμάκωσης για το οποίο η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές που εργάζονται για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζουν τις συζητήσεις τους στο Κάιρο, σε «ομάδες εργασίας» μετά τη συνάντηση το Σαββατοκύριακο. Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ανώτερος αξιωματούχος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, παρέμεινε στο Κάιρο μέχρι τη Δευτέρα για να υποστηρίξει τη διαδικασία.

«Πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι τα ζητήματα για τα οποία πρόκειται να μιλήσουν είναι πολύ πιο λεπτομερούς, συγκεκριμένης φύσης από ό,τι μπορούσαμε να μιλήσουμε συνήθως», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας εικονικής ενημέρωσης.

«Οι ομάδες εργασίας συνεδριάζουν τώρα και συζητούν, και έτσι, συνεχίζει να υπάρχει πρόοδος και η ομάδα μας εκεί συνεχίζει να περιγράφει τις συνομιλίες ως εποικοδομητικές», πρόσθεσε.


Σε άλλο σημείο των παρατηρήσεών του, σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που θα εξετάσουν οι διαπραγματευτές είναι η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να απελευθερωθούν, την ταυτότητά τους και το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται εδώ και μήνες, αλλά ο Νετανιάχου έκανε τη διαδικασία δύσκολη δοκιμασία με την επιμονή του στο τελευταίο του αίτημα, τη συνέχιση της κατάληψης των διαδρόμων Φιλαδέλφια και Νετζαρίμ.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα