Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας Γεώργιος Στουρνάρας μιλώντας πρόσφατα στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στον ραδιοσταθμό 98,4 FM της Κρήτης ανέφερε πως τα αιολικά πάρκα είναι κάτι το πρόσφατο και πέρα από τις γενικότερες άλλες επιπτώσεις, συνειδητοποιούμε και κάποιες άλλες που ανακαλύπτουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η σχέση τους με τις βροχοπτώσεις.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας, τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μίας περιοχής από τη γέννηση της βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο Γεώργιος Κ. Στουρνάρας είναι καθηγητής υδρογεωλογίας και τεχνικής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δραστηριοποιείται στα επιστημονικά πεδία των γεωλογικών εφαρμογών (υπόγεια νερά, τεχνικά έργα, καταστροφικά φαινόμενα, περιβάλλον) #φωτιά #Πυρκαγιά #σεισμός #πλημμυρα #βροχή pic.twitter.com/1txrqL9W0V
— ◼◾On the Rocks◾◼ (@30__kai) August 26, 2024
«Οι ανεμογεννήτριες είναι έλικες και αυτές και γυρίζουν. Εκεί εμποδίζουν τον παγετό, την πάχνη και την ομίχλη από τη χαμηλή νέφωση και δεν αφήνουν τους υδρατμούς να πλησιάσουν το έδαφος. Η δρόσος, η ομίχλη η πάχνη καλύπτει τις ανάγκες της εδαφικής ζώνης καθώς συντηρούν την πανίδα και χλωρίδα και συγχρόνως εμποδίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες να εξατμιστούν.
Οι υδρατμοί κοντά στην επιφάνεια του εδάφους παίζουν αυτό το ρόλο: συντηρούν πανίδα και χλωρίδα και εμποδίζουν την εξάτμιση του υδροφόρου ορίζοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επωφελούνται άλλες χώρες…
Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Επίτιμη Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 του Έβρου σχολίασε πως αντί η πολιτεία να επιδιώξει την αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών αδειοδοτεί περισσότερα αιολικά πάρκα για την παραγωγή «πράσινου» ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Μαρία Καραμανώφ αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση των ανεμογεννητριών σε περιοχές του Έβρου και της Εύβοιας αναφέροντας πως η λεγόμενη «πράσινη»αιολική ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα δεν προορίζεται τόσο για τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες αλλά για χώρες όπως η Γερμανία «όπου ο φυσικός πλούτος τους διατηρείται ενώ στη χώρα μας καταστρέφονται δάση και σημαντικά οικοσυστήματα για να τοποθετηθούν νέες ανεμογεννήτριες».
Η ίδια μίλησε και για την καταστροφή του δασικού πλούτου που προκαλεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών με την διάνοιξη δρόμων τονίζοντας πως ακόμη και μετά την πάροδο ετών που καθιστούν τις ανεμογεννήτριες μη λειτουργικές και βάση νόμου οι εταιρίες δεν υποχρεούνται καν να τις απομακρύνουν.