ΑΘΗΝΑ
02:16
|
19.09.2024
Στο ίδιο έργο θεατές θα γίνουν και πάλι οι Βρετανοί εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός τους προϊδέασε σήμερα για μέτρα λιτότητας λόγω...μαύρης τρύπας 22 δισ.στερλινών.
Ο Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το έδαφος για έναν «οδυνηρό» κρατικό προϋπολογισμό τον Οκτώβριο του 2024 προετοίμασε το μεσημέρι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αποδίδοντας τα επικείμενα μέτρα λιτότητας στην υποτίθεται πρόσφατη ανακάλυψη μίας «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό ύψους 22 δισεκατομμυρίων στερλινών.

«Ο προϋπολογισμός που έρχεται τον Οκτώβριο θα είναι οδυνηρός. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» είπε ο Στάρμερ, προσθέτοντας πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα προτού βελτιωθούν.

Μιλώντας στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός των Εργατικών κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών για τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία, επέμεινε πως αυτή δεν αφορά μόνον τα οικονομικά αλλά και την βρετανική κοινωνία, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες ταραχές σε διάφορα αστικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου από οργανώσεις ακροδεξιών.

Κατά τα λοιπά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την πληθώρα προβλημάτων που κυμαίνονται από το συνωστισμό στις φυλακές μέχρι την έλλειψη στέγης και τις μακρές λίστες αναμονής στα κρατικά νοσοκομεία.

Ήξερε ο Στάρμερ για τα ελλείμματα από το Μάρτιο…

Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες δείχνουν πως ο Κιρ Στάρμερ και το επιτελείο συνεργατών του στους Εργατικούς γνώριζαν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο (πριν δηλαδή καν τις εκλογές της 4ης Ιουλίου) πως υπήρχαν μεγάλα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό, όταν είχαν ενημερωθεί σχετικώς από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής των Κοινοτήτων.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Στάρμερ διαβεβαίωσε πως δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ ούτε τις εργατικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης περιοριζόμενος να προσθέσει πως οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών δεν είναι οι μόνοι τρόποι για μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν προτίθεται να προκαταλάβει το σχέδιο που καταστρώνει η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς και το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει στις 30 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ωστόσο πως αυτοί που έχουν «φαρδύτερους ώμους θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος» ώστε να θιχτούν λιγότερο τα οικονομικά πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν μερικές βδομάδες όταν έγινε γνωστό πως οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης πετούσαν τοξικά απόβλητα και λύματα σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες ρυπαίνοντας το περιβάλλον και βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στο βωμό διατήρησης της υψηλής κερδοφορίας τους.

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέφεραν πως μέσα στα σχέδια περικοπής των κρατικών δαπανών είναι μεταξύ άλλων η πιθανή κατάργηση των επιδομάτων  θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα που παίρνουν τα τελευταία χρόνια πάνω από 10 εκατομμύρια συνταξιούχοι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα και στην θέρμανση στη διάρκεια του χειμώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα