Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη Μόσχα, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, δήλωσε στις 26 Αυγούστου ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έλαβε πρόσκληση από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να παραστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS.
«Λάβαμε μια πρόσκληση από τον Πρόεδρο Πούτιν στον Πρόεδρο Αμπάς και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS πριν από την πρόσκληση [να επισκεφθεί τη Ρωσία]… αλλά θα δούμε αν θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός», είπε ο Νοφάλ. «Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς [οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι] θα συμμετάσχουμε σε αυτή την εκδήλωση», πρόσθεσε.
Palestine is expected to submit its application to join BRICS, the group of emerging economies, after its upcoming October summit in Kazan, southwestern Russia https://t.co/q5lrFUMadE pic.twitter.com/AoQIgkqZdJ
— Anadolu English (@anadoluagency) August 26, 2024
Ο πρεσβευτής είπε ότι ο Αμπάς και ο Πούτιν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους και μπορούν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή.
«Μετά την πρώτη μας συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής των BRICS, θα στείλουμε αίτημα για ένταξη σε αυτήν την ένωση», αποκάλυψε ο Νοφάλ.
Είπε επίσης ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Αμπάς ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS στην πόλη Καζάν της Ρωσίας, που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2024, θα περιλαμβάνει μια σύνοδο αφιερωμένη κυρίως στην Παλαιστίνη.
«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε ότι μια σύνοδος θα αφιερωθεί πλήρως στην Παλαιστίνη. Έχουμε τις πιο θετικές προσδοκίες από αυτή τη σύνοδο κορυφής».
Διαβάστε επίσης:
Ο Πούτιν φιλοξένησε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη ρωσική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα φιλοξένησε παλαιστινιακές οργανώσεις- συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Φάταχ του Αμπάς, της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικού Τζιχάντ (PIJ) και άλλων – για συνομιλίες εθνικής ενότητας.
Οι παρατάξεις συναντήθηκαν επίσης στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα και υπέγραψαν μια συμφωνία συμφιλίωσης με τη μεσολάβηση της Κίνας με στόχο «τον τερματισμό της διαίρεσης και την ενίσχυση της ενότητας της Παλαιστίνης».
Παρά τους βαθείς και μακροχρόνιους δεσμούς ασφαλείας με το Τελ Αβίβ, η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει υπό αυστηρούς ισραηλινούς περιορισμούς.
Έχει τακτικά κεφάλαια που του παρακρατούνται από το Ισραήλ και εδώ και χρόνια εμποδίζεται να αποκτήσει κράτος – παρά το διεθνές δίκαιο. Τον Ιούλιο, η Κνεσέτ του Ισραήλ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που απορρίπτει πλήρως κάθε προοπτική για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ακόμη και ως μέρος μιας διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Ξένοι διπλωμάτες έχουν τιμωρηθεί από το Ισραήλ ακόμη και για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και εμποδίστηκαν να συναλλάσσονται με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως συνέβη με τη Νορβηγία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Τα κράτη των BRICS καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα
Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου, το μπλοκ ζήτησε γρήγορη κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Απέρριψε επίσης τις προσπάθειες βίαιης εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους και προειδοποίησε «ενάντια στις δευτερογενείς επιπτώσεις» των αυξανόμενων εντάσεων στη Δυτική Ασία.
Διαβάστε ακόμα: