ΑΘΗΝΑ
14:36
|
11.10.2024
Η AfD ετοιμάζεται να πάρει το ένα τρίτο των ψήφων σε Σαξονία και Θουριγγία. Το κόμμα της Βάγκενκνεχτ κερδίζει μαζικά από Σοσιαλδημοκράτες και αριστερά.
Το αίνιγμα της διακυβέρνησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου οι πολίτες των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Σαξονίας και της Θουριγγίας καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα τοπικά τους κοινοβούλια. Οι τοπικές κυβερνήσεις των κρατιδίων είναι αρμόδιες, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος της Γερμανίας, για ένα πλήθος σοβαρών ζητημάτων, όπως η αστυνομία, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, η οικονομία, το περιβάλλον, εν πολλοίς οι  δημόσιες μεταφορές, η δόμηση και ο πολιτισμός. Πράγματι, σε αυτούς τους τομείς το κάθε κρατίδιο έχει δικούς του κανόνες, παραδόσεις, σταθερές και αντιλήψεις.

Οι τοπικές εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές της 1ης του Σεπτέμβρη τα πράγματα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη φορά. Η τάση ενίσχυσης της άκρας δεξιάς συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, το αντίπαλο δέος που δημιουργήθηκε κάτω από την ηγεσία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ από τα αριστερά φαίνεται πως είναι σε θέση να εκφράσει προοδευτικό και αριστερό κόσμο που δεν νιώθει να εκπροσωπείται πλέον από τη σοσιαλδημοκρατία και το αριστερό κόμμα DieLinke. Τα τρία πρώτα κόμματα θα είναι η Χριστιανοδημοκρατία, η AfD και το κόμμα της Βάγκενκνεχτ (BSW) .

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το τι είδους κυβερνήσεις θα προκύψουν από τα νέα κοινοβούλια. Ο γρίφος είναι για δυνατούς λύτες καθώς σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετάσχουν, και στα δύο κρατίδια είτε η AfD, είτε η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Πρόκειται επιπλέον για δύσκολο γρίφο καθώς πρώτο ή δεύτερο κόμμα θα είναι και στα δύο κρατίδια η CDU, η Χριστιανοδημοκρατία. Η CDU όμως έχει αφενός ομοσπονδιακή απόφαση που αποκλείει συνεργασία με την AfD για σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ αφετέρου είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με το κόμμα της Βάγκενκνεχτ. Οι χριστιανοδημοκράτες δεν αποκλείουν από θέση αρχής τη συνεργασία με αυτό το νέο αριστερό κόμμα, το οποίο εντούτοις η δεξιά ναυαρχίδα σκέψης και πολιτικής από την Ελβετία για τον γερμανόφωνο κόσμο, η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αποκαλεί «κομμουνιστικό». Όμως για να επιτευχθεί συνεργασία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία αρχών σε θέματα μεγάλα, όπως η στάση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της εκάστοτε τοπικής κυβέρνησης. Και δεν είναι μόνο αυτό: θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, προστασίας των κατώτερων κοινωνικά τάξεων, αναθεώρηση των φιλελεύθερων πολιτικών σε σειρά τομείς, πρώτα απ’ όλα οικονομικούς.

Οι όροι που θέτει προεκλογικά το κόμμα της Βάγκενκνεχτ για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση είναι λοιπόν πολλοί και αφορούν στον πυρήνα της μέχρι τώρα άσκησης πολιτικής εξουσίας, όχι μόνο στα συγκεκριμένα κρατίδια αλλά σε ολόκληρη τη Γερμανία και μάλιστα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το είδος της ασκούμενης πολιτικής. Πάντως, είναι σαφές σε όλους πως το κόμμα της Βάγκενκνεχτ δεν έχει κανένα λόγο να αποκλίνει σημαντικά από τις πολιτικές του θέσεις προκειμένου να κυβερνήσει.

Το αντίθετο μάλιστα: η επιμονή σε ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών θέσεων θα ήταν εχέγγυο για τους ψηφοφόρους που θα προσέδιδε σε αυτό το κόμμα το χαρακτηριστικό της συνέπειας και της αδιαπραγμάτευτης στάσης προς όφελος των απλών ανθρώπων με αποτέλεσμα θα εξασφάλιζε τη διατήρηση της δυναμικής που αναπτύσσεται. Η Βάγκενκνεχτ θέλει αλλά δεν βιάζεται να κυβερνήσει αν δεν σιγουρέψει πρώτα συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι όμως θα σήμαιναν θεμελιώδεις αλλαγές πολιτικής κατεύθυνσης της εκάστοτε κυβερνήσεις.

Όσον αφορά τη Σαξονία η οποία κυβερνάται ανελλιπώς από το 1990, χρονιά της επανένωσης της Γερμανίας, από τη Χριστιανοδημοκρατία, σημείο προσέγγισης μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και της Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε να είναι η στάση του επικεφαλής της τοπικής Χριστιανοδημοκρατίας και τωρινού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ στο θέμα της Ουκρανίας. Ο Κρέτσμερ διαφοροποιείται από το κόμμα του σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς τάσσεται υπέρ της διπλωματικής επίλυσης του ουκρανικού ζητήματος και βλέπει κριτικά τη γερμανική υποστήριξη προς το Κίεβο αλλά και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και αυτό όμως δε θα ήταν αρκετό για μια συνεργασία με την Βάγκενκνεχτ καθώς προκύπτει το ερώτημα του τι θα έκανε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση σε άλλα ζητήματα, οικονομικά και κοινωνικά. Στη Σαξονία παραδοσιακά κυριαρχεί πολιτικά η δεξιά και η Δρέσδη είναι προπύργιό της. Ένα αντίβαρο αποτελεί η πιο προοδευτική πόλη της Λειψίας.

Στη Θουριγγία τα πράγματα είναι διαφορετικά: το κέντρο και η αριστερά έχουν σημαντικές δυνάμεις, μάλιστα το αριστερό κόμμα DieLinke ήταν πρώτο κόμμα από το 2014 και όριζε τον πρωθυπουργό, τον Μπόντο Ράμελο. Η κρίση όμως του κόμματος και η αδυναμία αντιμετώπισης των πολλαπλών προβλημάτων στέρησε από αυτό το κόμμα τη δυνατότητα εκπροσώπησης μεγάλων μαζών. Όπως και στις ευρωεκλογές αλλά και στη Σαξονία έτσι κι εδώ αναμένεται η εκλογική κατάρρευσή του.

Παράλληλα, τόσο στη Σαξονία όσο και στη Θουριγγία παγιώνεται πλέον η αποτυχία των τριών άλλων δυτικογερμανικών κομμάτων, των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των φιλελευθέρων να διαμορφώσουν μαζικά σχέσεις εκπροσώπησης. Σύμφωνα με αναλυτές και γνώστες αυτά τα τρία κόμματα εισήχθησαν από τη Δύση και δεν κατάφεραν ποτέ να μιλήσουν στην καρδιά των ανατολικογερμανών ούτε να τους πείσουν πως μπορούν να ασκήσουν πολιτική προς όφελός τους.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας των συστημικών κομμάτων, βασικά της Χριστιανοδημοκρατίας, με την AfD το φάσμα της πολιτικής κρίσης απλώνεται πάνω από τα δύο αυτά κρατίδια και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες. Μια ακυβερνησία σε δύο μεγάλα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα έρχονταν να προστεθεί στην ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί πολιτικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο από την παρουσία της τρικομματικής κυβέρνησης Σολτς, η οποία αποτελεί μία αναγκαστική συνύπαρξη ετερόκλητων κομμάτων και δείχνει συνεχώς σημάδια αδυναμίας άσκησης δυναμικής πολιτικής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πολιτική σκηνή της Γερμανίας θα είναι σημαντικά διαφορετική από την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν στο Ασγκαμπάτ: Αναγκαία μια άλλη παγκόσμια τάξη-Συνάντηση με Πεζεσκιάν

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ξεκίνησε η αποστολή SMS για έλεγχο με δωρεάν self test

Ηλεκτρικό ρεύμα: Καταργείται ή όχι το πράσινο τιμολόγιο; Τι απάντησε ο Σκυλακάκης

Η Αλγερία απέκλεισε γαλλικές εταιρείες από διαγωνισμό προμήθειας σιταριού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα