ΑΘΗΝΑ
19:56
|
16.09.2024
Απειλή για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία, καθώς το τάνκερ μεταφέρει 1 εκ. βαρέλια αργού πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαρροή πετρελαίου ενδέχεται να σημειώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, καθώς συνεχίζει να φλέγεται, μετά την επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά θάλασσα από αντάρτες Χούθι, αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Προσπάθειες για τη διάσωση του πλοίου, που μεταφέρει περισσότερους από 150.000 τόνους -1 εκατομμύριο βαρέλια- αργού πετρελαίου, απέτυχαν ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, καθώς δύο ρυμουλκά που προσπάθησαν αν το προσεγγίσουν απειλήθηκαν με επίθεση από τους Χούθι.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με εταίρους στην περιοχή για να προσπαθήσουν να μετριάσουν τυχόν πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς μια μεγάλη διαρροή από το τάνκερ θα είναι από τις μεγαλύτερες στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Σάββατο, εξέφρασε ανησυχία προειδοποιώντας ότι μια πιθανή διαρροή πετρελαίου θα σημάνει τέσσερις φορές το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το Exxon Valdez το 1989, απελευθερώνοντας 257.000 βαρέλια πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.

Το Sounion δέχθηκε αρχικά επίθεση από ένοπλους που επέβαιναν σε δύο σκάφη την περασμένη Τετάρτη και στη συνέχεια χτυπήθηκε από τρία βλήματα αγνώστων στοιχείων, τα οποία προκάλεσαν πυρκαγιά και το άφησαν χωρίς ισχύ κινητήρα.

Τα 25 μέλη του πληρώματός του διασώθηκαν από ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο μια μέρα αργότερα και μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί.

Αργότερα, το πετρελαιοφόρο δέχτηκε ξανά επίθεση, με τους Χούθι να δημοσιεύουν βίντεο που υποτίθεται ότι τους έδειχνε να του βάζουν φωτιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ρουμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα