ΑΘΗΝΑ
02:19
|
19.09.2024
10 νεκροί, ο έως τώρα τραγικός απολογισμός με το επίκεντρο των επιθέσεων να αφορά τις πόλεις Τζενίν και Τουλκαρέμ.
Οι επιδρομές θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες εκτιμούν ισραηλινά ΜΜΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη μεγαλύτερη επιδρομή του από το 2002, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε διάφορες πόλεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν, άλλοι τέσσερις όταν χτυπήθηκε όχημα στο οποίο επέβαιναν σε κοντινό χωριό και ακόμη τέσσερις σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη Τούμπας, ανέφερε ο Άχμεντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. «Ακόμη δυο Παλαιστίνιοι, δυο αδέλφια 13 και 17 ετών, σκοτώθηκαν μέσα σε σπίτι στον καταυλισμό αλ Φαράα και οι τραυματιοφορείς δεν έχουν καταφέρει να ανασύρουν τα πτώματά τους μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις επικεντρώνονται προς το παρόν στην Τουλκαρέμ και την Τζενίν, ο κυβερνήτης της οποίας ανέφερε ότι ο διευθυντής του Κρατικού Νοσοκομείου της πόλης, στο οποίο βρίσκονται 200 υγειονομικοί και 150 ασθενείς, ενημερώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να κάνει έφοδο στην ιατρική μονάδα και γι’ αυτό διέταξε εκκένωση της εγκατάστασης, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να αποκλείουν τους δρόμους που οδηγούν στο Ειδικό Νοσοκομείο Ιμπν Σινά.

Οι Times of Israel και το YNet News αναφέρουν ότι ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναμένουν πως οι επιδρομές θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Η επιχείρηση επικεντρώνεται κυρίως στην Τουλκαρέμ, καθώς ο στρατός πιστεύει ότι η ομάδα που σχεδίασε και διηύθυνε μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ στις 18 Αυγούστου δρα στην περιοχή, ανέφεραν τα μέσα. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβαν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ, ζήτησε τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από περιοχές της βόρειας κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συγκρίνοντας την κατάσταση με τον πόλεμο της Γάζας.

«Ο στρατός μας εργάζεται σκληρά στα στρατόπεδα Τζενίν και Τουλκαρέμ για να διαλύσει τις ισλαμο-ιρανικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί εκεί. «Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανατολικό μέτωπο κατά του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, παρόμοιο με το μοντέλο στη Γάζα και τον Λίβανο, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας τρομοκράτες και διακινώντας προηγμένα όπλα από την Ιορδανία», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή στη Δυτική Όχθη όπως κάνουμε στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εκκένωσης των Παλαιστινίων κατοίκων και όποιων άλλων μέτρων απαιτούνται. Αυτός είναι ένας πόλεμος με όλη τη σημασία της λέξης και πρέπει να τον κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Οι εντεινόμενες επιδρομές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου συνεχίζουν να επεκτείνονται και οι εποικισμοί, δείχνουν ότι η άσκηση ελέγχου στην περιοχή αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, εκτιμούν αναλυτές, προσθέτοντας ωστόσο που απέναντί τους θα βρουν σκληρή αντίσταση από μια νέα γενιά σκληροπυρηνικών μαχητών που είναι εξίσου αφοσιωμένοι στην προστασία της πατρίδας τους.

«Ο στόχος νούμερο ένα του Ισραήλ δεν είναι η Γάζα, είναι η Δυτική Όχθη. Αυτή είναι η καρδιά αυτού που ονομάζουν βιβλική γη», τονίζει ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ στοχεύει να εκδιώξει ακόμη περισσότερους Παλαιστίνιους από την περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Επίθεση χάκερς στην πλατφόρμα Χ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή ο «Μισέλ» που διακινούσε φάρμακα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα