ΑΘΗΝΑ
02:57
|
19.09.2024
«Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική. Οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να λάβει άμεσα μέτρα κατά του Ισραήλ σχετικά με την πρόσφατη έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, να χτιστεί μια συναγωγή στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα.

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κατασκευή μιας συναγωγής στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην Παλιά Πόλη θα εξασφάλιζε ίσα δικαιώματα για τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους, κάτι που παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το status quo του τεμένους.

«Προτρέπουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλα τα μέλη της Διεθνούς κοινότητας να λάβουν άμεση αποτελεσματική δράση για να σταματήσουν τα παράνομα ισραηλινά μέτρα που παραβιάζουν το ιστορικό και νομικό status quo στους ιερούς τόπους της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ είναι νομικά υπεύθυνο να προστατέψει το ιστορικό και νομικό status quo», έγραψε στο X την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, της χώρας-θεματοφύλακα του Αλ Άκσα.

Ο Σαφάντι προέτρεψε το ΣΑ να υιοθετήσει ένα δεσμευτικό ψήφισμα που εμποδίζει την κατοχή να διαπράξει περαιτέρω παραβιάσεις και κλιμακώσεις γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στο Όρος του Ναού.

«Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική. Η τροφοδοτούμενη από το μίσος ιδεολογία από την οποία προκύπτουν τα σχέδια αλλαγής της ταυτότητας του τεμένους θα προκαλέσει τη σπίθα. Οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες», τόνισε ο Σαφαντί.

Η καταδίκη του κορυφαίου διπλωμάτη έρχεται μετά και από την εξαγγελία της ισραηλινής κυβέρνησης πως θα χρηματοδοτήσει περιηγήσεις εποίκων στο τέμενος.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα