Πρόσφυγες σε όλο το μήκος της ακτογραμμής ανατολικά της Ρόδου συνεχίζουν να κατακλύζουν το νησί κατά δεκάδες, δίχως να έχει αποσαφηνιστεί τι πυροδοτεί την κατά καιρούς ξαφνική αύξηση.
Όπως μας αναφέρει ο αλληλέγγυος κάτοικος της Ρόδου και αναγνώστης του Κοσμοδρομίου, Κωνσταντίνος Στατής, οι πρόσφυγες είτε με τα πόδια , είτε μεταφέρονται στο κέντρο της Ρόδου για να καταγραφούν και να ξεκινήσουν για κάποια δομή «φιλοξενίας» είτε στη Λέρο, είτε στην Κω, ώστε εκεί, όπως δικαιούνται να κάνουν αίτηση ασύλου.
Σε επιστολή που μας έστειλε επισημαίνει τα ακόλουθα:
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι ροές αυξάνονται και ως εκ τούτου, δεν προλαβαίνουν να καταγράφονται και να φεύγουν με σωστό ρυθμό οπότε μεσολαβούν μερικές μέρες ή και βδομάδες μεταξύ νησιού και καταγραφής, πριν μεταβούν στη δομή φιλοξενίας (καμπ).
Η λύση (;)
Δεν γνωρίζω ποιος δαιμόνιος νους σκέφτηκε το παρακάτω, αλλά από την ημέρα που έκλεισαν την προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων πριν μερικά χρόνια, η λύση που δίνεται είναι να “πετιούνται” οι άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, βρέφη, παιδιά, έγκυοι και άντρες στο μικρό πάρκο δίπλα στα ΕΛΤΑ στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και λίγα μέτρα παρακάτω από εκεί που πάνε για καταγραφή.
Χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη βασικών αναγκών τους (τουαλέτα, ύπνος κ.α.), χωρίς κανέναν προγραμματισμό ή σχέδιο για το πως θα βολευτούν εκεί.
Τα σοβαρά ζητήματα
Τα σοβαρά ζητήματα είναι τα ακόλουθα δύο:
Πρώτον, και σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Ρόδου Κολιάδη Αλέξανδρου , ο Δήμος Ρόδου έχει υποχρέωση να παρέχει φαγητό, νερό και φάρμακα στους πρόσφυγες. Κάτι που τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις ημέρες ΔΕΝ έχει γίνει και έτσι παρέμειναν πεινασμένα 12 με14 παιδιά που ήταν μέχρι χθες βράδυ στο πάρκο.
Δεν έχει δοθεί έστω ένα μπουκάλι νερό. Δεν έχει δοθεί η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Οι άνθρωποι τρώνε και πάλι από αλληλέγγυους που μαγειρεύουν στα σπίτια τους, είτε από μαγαζιά που συναισθάνονται την κατάσταση και βοηθάνε δίνοντας φαγητό. Όπως επίσης, έχουν πληγές (ορισμένες σοβαρές) και πρέπει να τους δοθεί ιατρική περίθαλψη. Ευτυχώς το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε σήμερα στα τηλέφωνα των αλληλέγγυων, έστω μετά από 5,5 ώρες.
Δεύτερον, είναι το υγειονομικό κομμάτι.
Εδώ μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αφού αφορά την υγεία όλων μας. Όλων όσοι είναι πάνω στο νησί: Τους ίδιους τους πρόσφυγες, έπειτα των κατοίκων και των τουριστών.
Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ούτε έχει γίνει κάτι ώστε να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι σε αποχωρητήρια. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για τη σωματική τους υγιεινή με αποτέλεσμα το βράδυ της Τρίτης να είναι ανυπόφορη η κατάσταση για όποιον περνούσε μπροστά από το πάρκο.
Τα χαρτόκουτα πάνω στα οποία κάθονται και κοιμούνται οι διαμένοντες εκεί χρήζουν άμεσης αντικατάστασης καθώς αυτά δημιουργούν πρωτίστως το πρόβλημα της δυσωδίας.
Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, πληροφορήθηκα ότι τα 12 προσφυγόπουλα των προηγούμενων ημερών πήγαν για καταγραφή και θα αναχωρήσουν λογικά με το μεσημεριανό καράβι προς τις δομές φιλοξενίας, αλλά στο μεταξύ, ήρθαν νέα παιδιά, μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά αναμένεται να καταφθάσουν στο κέντρο της πόλης , στο εν λόγω πάρκο και άλλοι πρόσφυγες πλέον των 80 που παραμένουν ήδη στο χώρο, ενώ και στα χωριά, κατά μήκος της Ρόδου υπάρχουν αρκετοί άλλοι.
Για πολλοστή φορά, ο Δήμος Ρόδου η Περιφέρεια και το υπουργείο Μετανάστευσης ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
- Να αρχίσουν να δίνονται τα απαραίτητα στους πρόσφυγες από το Δήμο (φαγητό, νερό , φάρμακα).
- Να βρεθεί ένας τρόπος να μην καθυστερεί η διαδικασία καταγραφής.
- Να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τις λιγοστές μέρες που είναι εδώ, πριν πάνε σε καμπ.
- Να λυθεί μια και καλή το υγειονομικό κομμάτι, που αφορά την υγεία όλων μας.
Τέλος, η απάντηση στο ποιος θα ταΐσει τους πρόσφυγες ΔΕΝ επιτρέπεται να είναι «οι εθελοντές».
Αποτελεί απάντηση ντροπή!»