ΑΘΗΝΑ
20:22
|
16.09.2024
Το παράδοξο των Αγώνων, σε μια πόλη που δεν είναι πλήρως προσαρμοσμένη για άτομα με αναπηρία...
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα τρίωρο υπερθέαμα ήχου και φωτός που υπογραμμίζει τις κοινωνικές αντιφάσεις, ξεκινούν σήμερα στα Ηλύσια Πεδία και την Place de la Concorde στο κέντρο του Παρισιού, οι 17οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους θα συμμετέχουν 4.400 αθλητές από 160 χώρες.

Την τελετή έναρξης – με τίτλο Paradox – που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί και των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.

Ο επικεφαλής χορογράφος Αλεξάντερ Έκμαν, ανακοίνωσε ότι  θα χρησιμοποιήσει 150 χορευτές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20 με αναπηρίες που θα χρησιμοποιούν πατερίτσες, αναπηρικά καροτσάκια και προσαρμοσμένα τρίκυκλα κατά τη διάρκεια των κινήσεών τους σε ένα μουσικό σάουντρακ που συνθέτει ο Βίκτορ Λε Μανσέ.

Σε αντίθεση με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, η οποία χαρακτηρίστηκε από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τους 300.000 θεατές, την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών θα παρακολουθήσουν περίπου 15.000 άτομα δωρεάν, κατά μήκος των Ηλυσίων Πεδίων και κοντά στο Μουσείο του Λούβρου. Ωστόσο, οι 35.000 θεατές στις εξέδρες γύρω από την Place de la Concorde θα πληρώσουν από 150 έως 700 ευρώ για μια θέση.

«Το να μετατρέψουμε την πόλη σε  σκηνικό αυτής της τελετής είναι ήδη ένα παράδοξο, γιατί η πόλη δεν είναι πλήρως προσαρμοσμένη για άτομα με αναπηρία», τόνισε μιλώντας στο RFI ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής Τομάς Τζολί. «Νομίζω ότι πίσω από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει πάντα το ζήτημα της ένταξης. Το ζήτημα του να κοιτάξει κανείς τον εαυτό του, να αναγνωρίσει τον εαυτό του και το ζήτημα της αναπηρίας στις κοινωνίες μας», πρόσθεσε.

Επιβεβαιώνοντας θλιβερά τα λόγια του, την παραμονή των Αγώνων, η επικεφαλής των περιφερειακών μεταφορών του Παρισιού, παραδέχθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα του μετρό θα παραμείνει απρόσιτη για τα άτομα με αναπηρία.

Στον τομέα της ασφάλειας, ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν βασικές περιοχές τόσο κατά την τελετή έναρξης όσο και σε όλη τη διάρκεια των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, δήλωσε ότι περίπου 25.000 αστυνομικοί θα αναπτύσσονται κάθε μέρα γύρω από τους 17 χώρους που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Αυτός ο αριθμός θα συμπληρωθεί με περίπου 10.000 ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας και 8.000 στρατιώτες από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση Sentinelle.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα