ΑΘΗΝΑ
14:39
|
20.09.2024
«Είμαι χαρούμενος που ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει μία φρέσκια αρχή στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Σολτς.
Χαμογελαστοί οι ηγέτες Βρετανίας-Γερμανίας μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς είχε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και την αλλαγή κυβέρνησης στο Λονδίνο μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου που σήμαναν την αποχώρηση του Συντηρητικού Ρίσι Σούνακ από τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο.

Στάρμερ και Σολτς συζήτησαν τις δυνατότητες μίας νέας διμερούς συμφωνίας με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων αμφοτέρων χωρών.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του Politico.eu, η νέα συμφωνία θα καλύπτει θέματα όπως το εμπόριο, η άμυνα και η ασφάλεια. Επιδιώκεται δε να επιτευχθεί ως το τέλος του 2024.

Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους, ο Στάρμερ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναστρέψει την πολιτική του Brexit αν και δεν έκρυψε την επιθυμία του για μία «ευρύτερη επανεκκίνηση σχέσεων» μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών.

«Είμαι χαρούμενος που ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε πως θα αναζητήσει μία φρέσκια αρχή στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Σολτς, εκφράζοντας την επιθυμία να ανταποκριθεί σε αυτή την χειρονομία.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου αφορά τις ροές παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε αναφερόμενος σε αυτό το θέμα μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων πως είχε «ουσιαστικές συζητήσεις» με τον Γερμανό καγκελάριο για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης και πως σχεδιάζουν «κοινό σχέδιο δράσης» σχετικά με αναχαιτίσεις σκαφών με παράτυπους μετανάστες και την αντιμετώπιση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν τη Γερμανία για την προώθηση μεταναστών προς τη Βρετανία από τη Θάλασσα της Μάγχης.

Ο Σολτς, από την πλευρά του, ανέφερε πως έχουν ήδη αυξηθεί εντατικά οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας και πως θα συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον χρειαστεί.

«Εάν θέλει κάποιος νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει να περιορίσει την παράτυπη ώστε να μην κατακλύζεται μία χώρα. Αυτό μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί δίχως την αμφισβήτηση διεθνών και ευρωπαϊκών συμφωνιών. Το χρωστάμε στα θύματα του Σόλινγκερ» είπε αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε 26χρονος Σύρος την περασμένη βδομάδα στο Ζόλινγκεν της Δυτικής Γερμανίας με τρεις νεκρούς, για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Οι Ουκρανοί λειτουργούν οιονεί στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα