ΑΘΗΝΑ
13:36
|
19.09.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος γευμάτισε με τον CEO της Telegram ένα χρόνο αφότου οι μυστικές υπηρεσίες Γαλλίας και ΗΑΕ χάκαραν το κινητό του, αναφέρει η WSJ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι Μακρόν και Ντούροφ γευμάτισαν στο Παρίσι το 2018
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, γευμάτισε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, το 2018 και του πρότεινε να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Ο Ντούροφ αρνήθηκε την προσφορά του Μακρόν, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Κατά τη συνάντηση, ο Μακρόν φέρεται να συζήτησε και τη χορήγηση γαλλικής υπηκοότητας στον ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το άρθρο, το γεύμα έλαβε χώρα ένα χρόνο αφότου οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρονται να χάκαραν το iPhone του Ντούροφ σε μια κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε λόγω ανησυχιών ότι το Telegram χρησιμοποιήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων, ανέφερε η WSJ.

«Οι κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ντούροφ λόγω των ομάδων που προσελκύονται από την εφαρμογή του, οι οποίες κυμαίνονται από διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας και αντιφρονούντες έως ισλαμιστές μαχητές, διακινητές ναρκωτικών και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο», έγραψε η εφημερίδα.

Μία από τις πηγές είπε στην WSJ ότι για χρόνια η Telegram αγνόησε κλήσεις και δικαστικές εντολές που έστελναν οι αρχές επιβολής του νόμου, οι οποίες «σωρεύονταν σε μια σπάνια ελεγχόμενη διεύθυνση email της εταιρείας».

Ο 39χρονος μεγιστάνας της τεχνολογίας συνελήφθη το Σάββατο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Paris-Le Bourget με ιδιωτικό τζετ. Γάλλος δικαστής έχει ήδη παρατείνει δύο φορές την κράτησή του. Η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε ότι ο Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ποινικής έρευνας εναντίον ενός ατόμου που δεν κατονομάζεται.

Σημερινό δημοσίευμα του POLITICO, ωστόσο, αναφέρει ότι εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πάβελ και του αδελφού του, Νικολάι Ντούροφ, εκδόθηκαν μετά από μυστική έρευνα για το Telegram υπό την ηγεσία του κλάδου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της εισαγγελίας του Παρισιού, κατά την οποία ένας ύποπτος προσπάθησε να δελεάσει ανήλικα κορίτσια να στείλουν «ιδιοπαραγόμενη παιδική πορνογραφία» και στη συνέχεια να απειλήσει να τη δημοσιοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η κράτηση του ιδρυτή του Telegram «δεν ήταν σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση», η σύλληψη πυροδότησε κύμα αντιδράσεων κατά των γαλλικών αρχών, με πολλούς επιφανείς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να περιγράφουν την κίνηση ως άμεση επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά από το 1996 το συνδικάτο των φορτηγατζήδων δε στηρίζει Δημοκρατικούς

Στο φόντο της ηλεκτρικής διασύνδεσης η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη (upd)

Νατζίμπ Μικάτι: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που αγνοεί όλους τους νόμους»

Γερουλάνος για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ: Δυο σπίτια που καίγονται δεν τα βάζεις μαζί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα