ΑΘΗΝΑ
10:25
|
22.11.2024
Ο Φάντι αλ-Ντιμπ καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο όταν τον πυροβόλησε Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής το 2001.
Σύμφωνα με το Save The Children, περισσότερα από 10 παιδιά κάθε μέρα στη Γάζα, χάνουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Φάντι αλ-Ντιμπ είναι το μοναδικό μέλος της παλαιστινιακής αποστολής από τη Γάζα και ο μοναδικός Παραολυμπιονίκης αθλητής από την Παλαιστίνη που συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι ξεκίνησαν επίσημα χθες το βράδυ .

Ο 39χρονος Παλαιστίνιος που έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω μετά τον πυροβολισμό του από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή το 2002, θα συμμετάσχει, αύριο Παρασκευή, στο αγώνισμα της σφαιροβολίας.

«Σηκώνω τη σημαία μου εδώ στο Παρίσι για να δείξω στους ανθρώπους ότι η Παλαιστίνη δεν πεθαίνει», τόνισε ο Ντιμπ σε συνέντευξή του στο FRANCE 24. «Είμαστε ακόμα εδώ, ακόμα παλεύουμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί», πρόσθεσε ο αθλητής, ο οποίος παίζει επίσης μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο και έχει χάσει πάνω από 15 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fadi Deeb (@fadi.eldeeb)

Γεννημένος σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας το 1984, ο Ντιμ εισήχθη στον κόσμο του αθλητισμού όταν ήταν 10 ετών από τον δάσκαλο γυμναστικής του δημοτικού σχολείου και εντάχθηκε στην παλαιστινιακή ομάδα βόλεϊ στη Γάζα όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Ενώ ο τελειοποιούσε τις αθλητικές του ικανότητες και προετοιμαζόταν να συνεχίσει τις σπουδές του στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα. Ο Ντιμπ θυμάται ακριβώς την ημέρα που πυροβολήθηκε στην πλάτη από έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή, και έμεινε παράλυτος: 4 Οκτωβρίου 2001, όταν ήταν 17 ετών.

«Είπα στον εαυτό μου “αυτό δεν είναι το τέλος της ζωής μου, είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι το τέλος της ζωής μου”. Πρέπει να σκέφτεσαι θετικά. Αυτή η ισχυρή νοοτροπία και η θρησκεία μου με βοήθησαν να γίνω πιο ευέλικτος όσον αφορά τον αθλητισμό . Αποφάσισα να πάω από το να παίζω, για παράδειγμα, πινγκ-πονγκ και μπάσκετ στο να παίζω πινγκ-πονγκ και μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο», υπογραμμίζει.

Μετά από συνάντηση με τον τεχνικό διευθυντή της παλαιστινιακής εθνικής ομάδας στίβου το 2007, ο άρχισε επίσης να προπονείται και να αγωνίζεται στη σφαιροβολία, τη δισκοβολία και τον ακοντισμό, κατακτώντας έξι μετάλλια και στα τρία αγωνίσματα στις Διεθνείς Συναντήσεις Αθλητισμού της Τύνιδας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η προπόνηση στη Γάζα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. «Μερικές φορές δεν έχουμε αρκετό εξοπλισμό για αθλήματα όπως η σφαιροβολία ή η δισκοβολία», τονίζει και προσθέτει: «Χρησιμοποιούμε κάτι που μοιάζει και έχει περίπου το ίδιο βάρος με τη σφαίρα, ή τον δίσκο, όπως ένας βράχος, οι τροχοί ενός αυτοκινήτου ή ένα κομμάτι μετάλλου, κάτι τέτοιο. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι βαρύτερα από τον κανονικό δίσκο, αλλά δεν είναι πρόβλημα.» 

Ενώ η Παραολυμπιακή Επιτροπή του Παρισιού 2024 επέλεξε τον Ντιμπ για να αγωνιστεί στη σφαιροβολία, είναι επίσης ένας καταξιωμένος μπασκετμπολίστας. Ο Ντιμπ έχει παίξει για ομάδες μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο στην Τουρκία, την Ελλάδα (ως προπονητής και παίχτης στο τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο της ΑΕΚ) και τη Γαλλία , συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας ομάδας του πρώτης κατηγορίας Hurricane 92 Basketball, με έδρα τα προάστια του Παρισιού. Εντάχθηκε επίσης στη νεοσύστατη παλαιστινιακή εθνική ομάδα μπάσκετ το 2019, αν και οι αυστηροί περιορισμοί του Ισραήλ στα ταξίδια από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη καθιστούν δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να αγωνιστούν στο εσωτερικό, πόσο μάλλον στη διεθνή σκηνή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fadi Deeb (@fadi.eldeeb)

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν επίσημα χθες Τετάρτη και ο Deeb γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν αγωνίζεται μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά θεωρείται εκπρόσωπος της χώρας και του λαού του. «Αγωνίζομαι για τους περισσότερους από 40.000 νεκρούς και περισσότερους από 90.000 τραυματίες στη Γάζα », τονίζει.

Ακόμη και πριν από την ισραηλινή εισβολή, τον περασμένο Οκτώβρη, υπήρχαν περισσότερα από 120.000 άτομα με αναπηρία που ζούσαν στη Γάζα, σύμφωνα με τον Ντιμπ, με 45 συλλόγους αφιερωμένους σε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων που είχαν συσταθεί υπό την Παλαιστινιακή Παραολυμπιακή Επιτροπή.

«Αυτή η τελευταία γενοκτονία έχει δημιουργήσει επιπλέον 10.000 άτομα με αναπηρία», τονίζει, απαιτώντας ακόμη περισσότερες εγκαταστάσεις και ενθάρρυνση ώστε τα άτομα με αναπηρία να επιδιώκουν τον αθλητισμό.

«Η ισραηλινή κατοχή στη Γάζα προκαλεί μαζική αναπηρία και θάνατο», σύμφωνα με δηλώσεις της αθλητικής δημοσιογράφου Λέιλα Χάμεντ στο αμερικανικό μηνιαίο περιοδικό The Nation .

«Σύμφωνα με το Save The Children, περισσότερα από 10 παιδιά κάθε μέρα χάνουν το ένα ή και τα δύο τους πόδια από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση. Στη μέση όλων αυτών των φρικαλεοτήτων, οι άνθρωποι στη Γάζα θα δουν τον Ντιμπ να επιμένει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να εκπροσωπεί την Παλαιστίνη και την παλαιστινιακή υπόθεση. Είναι ένα μήνυμα προς τα παιδιά των οποίων τα όνειρα γκρεμίστηκαν από βόμβες και ρουκέτες», τονίζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα