«Η τεράστια οικολογική καταστροφή και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον τόσο ορατός που δεν φτάνει κανένα επικοινωνιακό ταρατατζούμ τον τοπικών Φαραώ, με συνεργάτη την κεντρική κυβέρνηση, για να τον εξαλείψει», τονίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του, καθώς ήδη πάνω από 100 τόνοι ψαριών έχουν απομακρυνθεί από τον Παγασητικό και οι αποκρουστικές εικόνες από τον Βόλο κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
Μια από τις συνέπειες των πλημμυρών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία ήταν η υπερχείλιση της Κάρλας, η οποία επεκτάθηκε σχεδόν στο αρχικό της μέγεθος πριν την αποξήρανση, σκεπάζοντας πολλές καλλιέργειες ακόμα και τμήμα των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο.
Ένας συνδυασμός φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών και υψηλών θερμοκρασιών διατάραξαν τη λίμνη και το οικοσύστημα της περιοχής με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ψαριών. Το άνοιγμα του θυροφράγματος για να διοχετευτούν τα πλεονάζοντα ύδατα στην λεκάνη του Παγασητικού είχε αποτέλεσμα τα ΗΔΗ νεκρά ψάρια του γλυκού νερού να διοχετεύονται στη θάλασσα αλλά και όσα επέζησαν να μην αντέξουν μέσα στο θαλασσινό νερό.
Η συγκλονιστική φωτογραφία της Ελένης Παπαθανασίου… pic.twitter.com/xnKc3XpeyB
— Αδελφη Καμίλη 🎭 (@kyrykaina) August 27, 2024
Η τεράστια οικολογική καταστροφή και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πλέον τόσο ορατός που δεν φτάνει κανένα επικοινωνιακό ταρατατζούμ τον τοπικών Φαραώ, με συνεργάτη την κεντρική κυβέρνηση, για να τον εξαλείψει.
Χρειάζεται να οργανωθεί και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης της Κάρλας και των παρακάρλιων περιοχών, με μετρήσεις σε βαρέα μέταλλα, τοξικά και μικροβιακό φορτίο. Ταυτόχρονα, απαιτείται να ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας του Παγασητικού από τα λύματα του θεσσαλικού κάμπου, τον προβληματικό βιολογικό καθαρισμό του Βόλου, τις ασύδοτες επενδύσεις όπως το LNG, και τις επίσης ασύδοτες αυτοδιοικητικές πρακτικές.
Το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής έχει ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τις περσινές πυρκαγιές και πλημμύρες. Ας τη βοηθήσουμε επιτέλους να ανασάνει και να επανακάμψει η οικονομία της, ο τουρισμός, η αλιεία της και όχι να αφήνεται στην τύχη της, μετατρεπόμενη σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, δίχως καθαρό αέρα, καθαρές θάλασσες, καθαρό πόσιμο νερό κι ελάχιστο αστικό πράσινο, καταντώντας πρωταθλήτρια στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά.