Δεν θέλει και πολύ για να εκδηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτό που πραγματικά σκέφτεται και σχεδιάζει στο πλαίσιο ενός «αναθεωρητικού» ανασχεδιασμού των συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο!
«Αδαής, όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του σε αποφοίτους στρατιωτικών σχολών με αφορμή την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής.
Η απειλή είναι ξεκάθαρη σε βάρος της Ελλάδας αλλά δεν περιορίζεται μόνον σε αυτή, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του στοχεύει σε μια επιρροή που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα, αγκαλιάζοντας περιοχές και λαούς από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική.
Kara Harp Okulumuzdan bu yıl 72’si dünyanın 14 farklı ülkesinden gelen misafirlerimiz olmak üzere toplam 989 öğrencimiz mezun oldu.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) August 30, 2024
Diplomalarını alarak ordumuzun saflarına katılan her bir teğmenimizi tebrik ediyor, tek tek alınlarından öpüyorum.… pic.twitter.com/1NY7IUd8n6
Εδώ που τα λέμε, τον τελευταίο καιρό, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δει «αέρα στα πανιά του» με αφορμή ορισμένες εξελίξεις, όπως:
- Το τεχνητό και κατ’ επίφαση πρόσκαιρα «καλό κλίμα» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.
- Την πρόσκληση της Ε.Ε. και τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, χτες στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
- Την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, εν αναμονή και της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στις 4 Σεπτέμβρη στην Άγκυρα.
- Την θετική προδιάθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις επιθυμίες της Άγκυρας για νέα εξοπλιστικά πακέτα και δη αυτά για την αγορά νέων μαχητικών.
- Τον καταλυτικό, ρόλο της τουρκικής διπλωματίας στις πρόσφατες απελευθερώσεις Αμερικανών και Ρώσων κρατουμένων.
Πέρα από αυτά τα γεγονότα, τα οποία ο Τούρκος Πρόεδρος δεν χρειάστηκε καν να επικαλεστεί, υπήρχαν άλλα που κέντρισαν το ενδιαφέρον του. Είπε για παράδειγμα στη συνέχεια:
«Από τη Συρία μέχρι το Βόρειο Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι τη Σομαλία, οι ένοπλες δυνάμεις μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, όπου και αν αναλαμβάνουν αποστολές… Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης…Αυτή η αντίληψη ήταν πάντα κυρίαρχη στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία άνω των 2.233 ετών».
«Ο στρατός μας αποτελεί την πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο με τη σημαία και την ημισέληνο, που φέρει περήφανα ως σήμα τιμής», δήλωσε, τονίζοντας στη συνέχεια τη στρατηγική θέση της Τουρκίας ως κόμβου που ενώνει πολιτισμούς και οικονομίες.
Όπως ανέφερε «η Τουρκία είναι μια γέφυρα που ενώνει γεωγραφίες, ένα πολιτιστικό κέντρο και μια ζώνη οικονομικής μετάβασης».
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει ενεργή στις περιοχές που θεωρεί ως «γεωγραφία της καρδιάς της», δηλαδή σε περιοχές με ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Τουρκία. «Ακόμη και το πιο απλό σημάδι αδυναμίας μπορεί να εκθέσει το έθνος μας σε μεγάλες απειλές», προειδοποίησε. «Αν κλείσουμε τα αυτιά μας στα γεγονότα στην περιοχή μας και στη γεωγραφία της καρδιάς μας, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας», συμπλήρωσε.
Ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μια φορά σαν… προστάτης των αδελφών λαών, αναφέροντας εμφαντικά ότι «από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, όπου υπάρχει αδελφός ή αδελφή, τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα».
Κωνσταντινούπολη και…Ιερουσαλήμ
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να συνδέσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη με την Ιερουσαλήμ, δύο πόλεις με τεράστια θρησκευτική και πολιτική σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ; Ποιος μπορεί να χωρίσει τη Γάζα από το Γκαζιαντέπ», ρώτησε, αποκαλύπτοντας φιλοδοξίες που υπερβαίνουν τα τοπικά και περιφερειακά πλαίσια. Στη συνέχεια πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, λοξοκοίταξε προς τη μεριά της Αθήνας λέγοντας:
«Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε καμία αξία σε όσους προσπαθήσουμε να μας περιορίσουν σε ρηχά νερά. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά θα κρατήσουμε το όραμά μας αρκετά ευρύ, ώστε να συμπεριλάβουμε και ολόκληρο τον κόσμο».