ΑΘΗΝΑ
21:22
|
16.09.2024
Κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις στην Τζενίν και στα περίχωρα της πόλης με τον συνολικό αριθμό νεκρών να φθάνει τους 20 από την Τετάρτη ως σήμερα.
Καταστρέφουν δρόμους και υποδομές ως τμήμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που στόχο έχει την «έξοδο» των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εδώ και δύο δεκαετίες στην κατεχόμενη Βόρεια Δυτική Όχθη συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα, με τον στρατό να αφήνει πίσω του ίχνη καταστροφής και τουλάχιστον 20 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και σημαντικές καταστροφές σε υποδομές παντός είδους (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες κ.α.).

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος βομβάρδισε αυτοκίνητο στο χωριό Zababdeh νότια της πόλης Τζενίν.

Συνολικά οι νεκροί από την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, ως σήμερα το πρωί είναι τουλάχιστον 20. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, από αυτούς, οι 11 σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην πόλη Τζενίν, οι πέντε στην Τουλκαρέμ και άλλοι τέσσερις στο Τουμπάς.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το πλήγμα αφορούσε «ομάδα τρομοκρατών» μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής της Χαμάς, ενώ πλάνα από τα αποτελέσματα της επίθεσης δείχνουν ένα αυτοκίνητο τυλιγμένο στις φλόγες.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε πως ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρα να φτάσουν στο σημείο της επίθεσης ενώ αργότερα απείλησαν με όπλα όχι μόνον τραυματιοφορείς αλλά και δημοσιογράφους στην πόλη Τζενίν που προσπαθούσαν να καλύψουν την επίθεση του στρατού.

Το τάγμα Τζενίν των Ταξιαρχιών αλ-Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μαχητές του συμμετείχαν σε «σκληρές συγκρούσεις» με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζενίν, ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι ο διοικητής της Χαμάς στην περιοχή, Wissam Ayman Khazem.

Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις κοντά στη Χεβρώνα και τη Ραμάλα, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, σήμερα Παρασκευή, ενώ πέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Ναμπλούς.

Η UNRWA ανέστειλε τις υπηρεσίες της σε πολλούς προσφυγικούς καταυλισμούς

Λόγω της έκτασης της επίθεσης η Υπηρεσία Αρωγής ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αναστολή των υπηρεσιών της σε αρκετούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Φελίπε Λαζαρίνι, τόνισε σε ανάρτησή του στο X ότι οι επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «συνεχίζουν να επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε τέσσερις προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν επηρεαστεί από αυτή την επιχείρηση, μεταξύ άλλων μέσω της καταστροφής δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών», έγραψε.

Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα

Εντωμεταξύ, η ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών Defence for Children International ζήτησε ξανά να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν άλλα πέντε παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για δύο 13χρονους, έναν 15χρονο και δύο 17χρονους, ανέφερε η Defense of Children International – Palestine (DCIP), καλώντας σε δράση κατά του Ισραήλ για να σταματήσει η «ανελέητη δολοφονία παλαιστίνιων παιδιών».

«Τα χρόνια συστημικής ατιμωρησίας έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν παλαιστίνια παιδιά χωρίς όρια ή συνέπειες», δήλωσε ο Άγιεντ Αμπού Εκταΐς, εκ μέρους της οργάνωσης Abu Eqtaish του DCIP.

«Την ίδια ώρα που βομβαρδίζουν παιδιά και τα αφήνουν να πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα, στοχεύουν παιδιά και στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε.

Μεγάλες καταστροφές στην Τουλκαρέμ

Το βράδυ της Πέμπτης, οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη Τουλκαρέμ και τους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς της μετά από επιχείρηση 48 ωρών που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, δρόμους και σπίτια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν επίσης από τον προσφυγικό καταυλισμό Φαραά νότια της Τούμπας, όπου επίσης σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και καταστράφηκαν περιουσίες και υποδομές πολιτών.

Πέρα από την Τζενίν, την Τουλακρέμ και την Τούμπας, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μάρτυρες της χειρότερης βίας εδώ και δεκαετίας έγιναν η Ναμπλούς και ο κοντινός προσφυγικός καταυλισμός Μπαλάτα, η πόλη Ανάμπτα ανατολικά της Τουλκαρέμ, το χωριό Χουσάν δυτικά της Βηθλεέμ και συνοικισμοί στην περιοχή της Χεβρώνας.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι στοχεύει μέλη ένοπλων ομάδων και ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών έχουν λάβει χώρα σε πολλές τοποθεσίες, ωστόσο, οι κάτοικοι λένε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα επιτίθενται σκόπιμα σε καταυλισμούς προσφύγων ενώ καταστρέφουν δρόμους και υποδομές ως τμήμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που στόχο έχει την «έξοδο» των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη.

«Οι Ισραηλινοί δημιουργούν ένα περιβάλλον που απωθεί τους ανθρώπους καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τις υποδομές και κόβοντας την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό – θέλουν να αφήσουν τους ανθρώπους χωρίς τίποτα, ώστε τελικά να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να φύγουν μόνοι τους», αναφέρουν, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων είναι αποφασισμένη να παραμείνει στη γη της.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα