ΑΘΗΝΑ
23:32
|
20.09.2024
Από προοπτικές για ανάπτυξη στη χρεoκοπία.
ΔΝΤ & Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 30 Αυγούστου, ο οίκος αξιολόγησης, S&P Global, επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε ξένο νόμισμα σε «επιλεκτική» χρεοκοπία, αφού η χώρα ανακοίνωσε σχέδια αναδιάρθρωσης χρέους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αποκτώντας την ανεξαρτησία της το 1991, η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να γίνει μια κορυφαία ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω των βιομηχανιών, της γεωργίας, του ζωντανού πληθυσμού και των ποικίλων εμπορικών δεσμών που κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, τώρα έχει παγιδευτεί σε μια παγίδα χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα χορηγήσει στην Ουκρανία άλλα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αφού διέλυσαν τις προκαταρκτικές ειρηνευτικές συμφωνίες με τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, το καθεστώς Ζελένσκι επιδόθηκε σε ένα όργιο χρέους. Το εγγυημένο από την κυβέρνηση χρέος της Ουκρανίας έχει αυξηθεί σε 155,36 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από το 88% του ΑΕΠ), με αύξηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

  • Το χρέος της Ουκρανίας υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 74 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου το συνολικό χρέος που συσσώρευσαν οι πέντε πρώτοι Ουκρανοί πρόεδροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
  • Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας εκτινάχθηκε στα 167,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2024.
  • Ο λόγος του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας προς το ΑΕΠ έφθασε το 90,4% το 2023, σύμφωνα με τον ουκρανικό αναλυτικό ιστότοπο Minfin. Στον απόηχο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ ουκρανικού πραξικοπήματος του 2014, ο λόγος αυτός εκτοξεύθηκε στο 95,8% (2014), στο 131% (2015), στο 121,7% (2016) και στο 103,9% (2017).
  • Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ουκρανίας, μετατρεπόμενο σε διεθνή δολάρια του 2021 με βάση τις τιμές της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP), ανερχόταν σε 22.887 δολάρια το 1990 και κατατασσόταν στην 52η θέση στον κόσμο, ενώ το 2023 ο δείκτης αυτός ήταν μόλις 16.231 δολάρια. Σημειώστε ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας συρρικνώθηκε επίσης από 52 εκατομμύρια το 1991 σε περίπου 38 εκατομμύρια το 2023.
  • Υπό τον πρώτο Ουκρανό πρόεδρο Λεονίντ Κράβτσουκ (1991-1994), η Ουκρανία δανείστηκε μόλις περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, ή 1,1% του ΑΕΠ. Το 1991, η οικονομία της Ουκρανίας θεωρούνταν ισχυρότερη από εκείνες της Πολωνίας και της Λευκορωσίας.

Εξ’ όλων αυτών συμπεραίνουμε ότι η Ουκρανία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ό,τι και να κάνει. Ακόμα και αν καταφέρει να έρθει σε κάποια συμφωνία με την Ρωσία προκειμένου να αποφύγει την άνευ όρων παράδοση, δεν πρόκειται να γλιτώσει την πτώχευση, αν και το τελευταίο είναι σχετικό.

Σαφώς θα μπορούσαν οι δυτικοί «σύμμαχοί» της να αναλάβουν μεγάλο μέρος του χρέους αλλά όχι δίχως ανταλλάγματα και «χοντρά» ανταλλάγματα μάλιστα. Ουσιαστικά η χώρα – ό,τι θα μείνει από αυτήν δηλαδή – έπεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή νεοαποικία, διαλυμένη και στο έλεος των Ευρωπαίων μεγαλοαστών και εγχώριων κομπραδόρων και μαφιόζων.

Το Μαϊντάν, οι ακροδεξιοί «Μαϊντανοί» της Γαλικίας και το καθεστώς Ζελένσκι κατόρθωσαν να δώσουν ένα θανάσιμο χτύπημα στην χώρα και στον λαό της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα