ΑΘΗΝΑ
01:54
|
19.09.2024
Η παραγωγή και οι εξαγωγές σταμάτησαν μετά την απάντηση της ανατολικής κυβέρνησης στη διαμάχη για το ποιος ελέγχει την κεντρική τράπεζα.
εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε την Πέμπτη ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της απόφασης της ανατολικής κυβέρνησης να διακόψει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα ξεπέρασαν τα 120 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών ημερών.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας, σημείωσε μείωση των ρυθμών παραγωγής πετρελαίου από 1.279.386 βαρέλια τη Δευτέρα (την ημέρα που ξεκίνησε η διακοπή λειτουργίας) σε 591.024 βαρέλια την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα ανατολικά, με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ, κήρυξε κατάσταση «ανωτέρας βίας» σε ολόκληρο τον πετρελαϊκό τομέα και σταμάτησε την παραγωγή και τις εξαγωγές από τα πετρελαϊκά πεδία και τα λιμάνια, ως απάντηση στην «έφοδο» στην έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη από επιτροπή που είχε αναλάβει να μεταφέρει τη διοίκηση από τον σημερινό διοικητή, Αλ-Σίντνικ Αλ-Καμπίρ, σε νέα διοίκηση.

Ο Χαμάντ, σε μια δήλωση μέσω βίντεο, απέδωσε την απόφαση να κλείσει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες σε «αίσθημα νομικής και κοινωνικής ευθύνης για τη διασφάλιση των δημόσιων κεφαλαίων και την προστασία των λιβυκών κεφαλαίων και αποθεμάτων στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, καθώς και των εσόδων από το πετρέλαιο».

Η Λιβύη βασίζεται στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου για το 90% των εσόδων της, με τις περισσότερες πετρελαιοπηγές και λιμάνια να βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Χαμάντ, η οποία υποστηρίζεται από τις ανατολικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Από τα μέσα Αυγούστου, η Λιβύη βιώνει εντάσεις λόγω της κρίσης γύρω από την απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου να απομακρύνει τον Αλ-Καμπίρ από διοικητή της κεντρικής τράπεζας και να διορίσει στη θέση του τον Μοχάμεντ Αλ-Σούκρι. Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από το Κρατικό Συμβούλιο, με το επιχείρημα ότι εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο» φορέα.

Εκτός από την κρίση της κεντρικής τράπεζας, η Λιβύη αντιμετωπίζει τα τελευταία τρία χρόνια και μια άλλη κρίση που χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπεχ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, και της κυβέρνησης Χαμάντ με έδρα τη Βεγγάζη, η οποία ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας και τις νότιες πόλεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα