ΑΘΗΝΑ
15:43
|
22.11.2024
Ο ιστός της αράχνης έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, είναι ισχυρός και σταθερός στα αλκάλια και τα οξέα.
Ιατρική έρευνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Μπασκίρ (BSMU) διεξάγουν έρευνα με μετάξι από τον ιστό μιας αράχνης που τρώει πουλιά για τη χρήση του υλικού στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου στο RIA Novosti.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και βιοεκτύπωσης και των προσθετικών τεχνολογιών αναπτύσσουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός βιοϋλικού με βάση το μετάξι της αράχνης για την αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών. Με απλά λόγια, εδώ μελετούν τις βιολογικές και μηχανικές ιδιότητες του ιστού in vitro σε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Η μελέτη της δομής των ινών του ιστού είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιηθεί αυτό το υλικό, για παράδειγμα, για την κατασκευή προϊόντων για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Σύμφωνα με την πηγή, στο εργαστήριο του πανεπιστημίου φιλοξενούνται τέσσερις θηλυκές αράχνες ταραντούλες σε ειδικά εξοπλισμένα terrariums για το πείραμα. Κάθε μέρα, το προσωπικό του εργαστηρίου εξετάζει τα νήματα της αράχνης που φέρνει από το Βιετνάμ. Την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο ιστός ως βιοϋλικό έφερε ο πρύτανης του BSMU, ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών, καθηγητής Βαλεντίν Παβλόφ. Έμαθε για μια μελέτη που διεξάγεται σε τριχονοφόρες (μεγάλες αράχνες που πετούν με δίχτυ). Στο εργαστήριο του BSMU, διεξάγονται πειράματα για αράχνες που τρώνε πουλιά, αλλά σύντομα σχεδιάζεται να αποκτηθούν trichonophiles.

Το προσωπικό του εργαστηρίου αναπτύσσει μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας υλικών για τη δημιουργία ιστικών δομών με αναγεννητικούς σκοπούς, μελετά τις φυσιολογικές (αγωγιμότητα και διεγερσιμότητα) και μηχανικές (εφελκυσμός και αντοχή σε εφελκυσμό) ιδιότητες με βάση το μετάξι της αράχνης, καθώς και βιολογικά χαρακτηριστικά όπως η κυτταρική προσκόλληση και ο πολλαπλασιασμός και η αντιβακτηριακή δράση, εξήγησε η υπηρεσία Τύπου. .

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Βαλεντίν Παβλόφ δήλωσε στο RIA Novosti για τις μοναδικές ιδιότητες του ιστού της αράχνης που τρώει πουλιά, η οποία δεν συναντάται στη Ρωσία, αλλά αναπαράγεται και διατηρείται σε αιχμαλωσία.

Όπως ανέφερε:

Αυτός ο ιστός έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, δεν πολλαπλασιάζει τα βακτήρια, είναι ισχυρός, σταθερός στα αλκάλια, στα οξέα. Οι επιστήμονές μας και οι επιστήμονες από το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο μας στη Γερμανία παρατήρησαν ότι αυτός ο ιστός χρησιμεύει για τον προσανατολισμό των κυττάρων όταν ο νευρικός ιστός έχει υποστεί βλάβη..

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα ορισμένα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο διεξάγουν προγράμματα για τη χρήση αυτού του τύπου αράχνης σε συνδυασμό με νευρικά κύτταρα και σε συνδυασμό με κύτταρα που παρέχουν τροφή στα νευρικά κύτταρα, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγέννηση των αξόνων (νεύρων). «Πρόκειται για το τμήμα του νευρικού κυττάρου που νευρώνει άμεσα το όργανο. Μπορεί να είναι ένας μυς, ένας ενδοκρινής αδένας. Προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητα των κατεστραμμένων ή χαμένων λειτουργιών του περιφερικού νευρικού ιστού», εξήγησε ο Pavlov.

Η Σβετλάνα Πιατνίτσκαγια, επικεφαλής του εργαστηρίου βιοεκτύπωσης BSMU, δήλωσε στο πρακτορείο ότι σε αυτό το στάδιο, μια ομάδα νευροχειρουργών προσομοίωσε μια ρήξη του ισχιακού νεύρου σε έναν αρουραίο, προκειμένου να αξιολογήσει την αναγεννητική ικανότητα του ιστού.

Εξήγησε αναλυτικά:

Έκοψαν το ισχιακό νεύρο σε έναν αρουραίο και τοποθέτησαν ένα εμφύτευμα από μετάξι αράχνης για να αξιολογήσουν την ικανότητα επούλωσης. Περιμένουμε τα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι έτοιμες σε 1,5-2 χρόνια. Το μετάξι του ιστού σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως επίδεσμοι επούλωσης πληγών για ασθενείς, για παράδειγμα, με σακχαρώδη διαβήτη, για τραυματίες με διάφορους τραυματισμούς. Η δεύτερη εφαρμογή είναι υλικό ραμμάτων και φιλόδοξα σχέδια – πρόκειται για εμφυτεύματα για την αναγέννηση νευρικών ινών. Επίσης, το μετάξι αράχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύνθετο υλικό για την τραυματολογία και την ορθοπεδική.

Σημείωσε επίσης ότι λιβελούλες, γρύλοι και κατσαρίδες τρέφονται με αράχνες που τρώνε πουλιά στα τεράρια του πανεπιστημίου.

Η υπηρεσία Τύπου του BSMU διευκρίνισε στο RIA Novosti ότι το έργο υλοποιείται στο πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Προτεραιότητα 2030» του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Επιστήμη και Πανεπιστήμιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έτοιμος ο πρώτος Άτλαντας Ανθρώπινων Κυττάρων

Νεκρός μοτοσικλετιστής στη Λεωφόρο Αθηνών μετά από σύγκρουση με ασθενοφόρο

‘Εφυγε από τη ζωή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας

Στη βουλή το νομοσχέδιο για φάρμακα και ΕΣΥ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα