ΑΘΗΝΑ
01:46
|
19.09.2024
Το κλείσιμο των λιβυκών πετρελαιοπηγών σε συνδυασμό με την μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων συνέβαλαν σε αυτή την πτώση.
εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 30 Αυγούστου, λόγω της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, της διακοπής της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου στη Λιβύη και της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το διεθνές αργό τύπου Brent που αποτελεί σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν στα 79,07 δολάρια ανά βαρέλι στις 13.54 τοπική ώρα (1054 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 0,06% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 79,02 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η τιμή West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 75,97 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,52% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 74,83 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου καθοδηγούνται από τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης του αναμενόμενου μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, του κλεισίματος πετρελαιοπηγών στη Λιβύη και των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) έδειξαν μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, έναντι της πρόβλεψης της αγοράς για μείωση κατά 3 εκατ. βαρέλια. Η μείωση των εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ στήριξε τις ανοδικές κινήσεις των τιμών αντανακλώντας τις αντιλήψεις της αγοράς για ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, μια πιθανή απόφαση για μείωση των επιτοκίων από τη Fed συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell την περασμένη εβδομάδα έδωσε σήμα για μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα» για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

‘Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων’, δήλωσε ο Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hole στην αμερικανική πολιτεία Wyoming.

Ενώ αναμένεται ευρέως ότι η Fed θα εφαρμόσει μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, προβλέπεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ενδέχεται να γίνει μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Η ανησυχία για πιθανές ελλείψεις στην προσφορά λόγω της αναστολής της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη στήριξε τις ανοδικές κινήσεις των τιμών.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε την Πέμπτη ότι οι απώλειες που προέκυψαν λόγω της απόφασης της ανατολικής κυβέρνησης να διακόψει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα ξεπέρασαν τα 120 εκατ. δολάρια σε διάστημα τριών ημερών.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της χώρας, σημείωσε μείωση των ρυθμών παραγωγής πετρελαίου από σχεδόν 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τη Δευτέρα (την ημέρα που ξεκίνησε η διακοπή της λειτουργίας) σε 591.024 βαρέλια την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα ανατολικά, με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ, κήρυξε κατάσταση «ανωτέρας βίας» σε ολόκληρο τον πετρελαϊκό τομέα και σταμάτησε την παραγωγή και τις εξαγωγές από τα πετρελαϊκά πεδία και τα λιμάνια, ως απάντηση στην «έφοδο» στην έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη από επιτροπή που είχε αναλάβει να μεταφέρει τη διοίκηση από τον σημερινό διοικητή, Αλ-Σίντνικ Αλ-Καμπίρ, σε νέα διοίκηση.

Η Λιβύη, ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ομίλου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), παρήγαγε 1,18 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον Ιούλιο.

Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προσέδωσε ανοδική στήριξη στις τιμές του πετρελαίου τροφοδοτώντας τους φόβους των παραγόντων της αγοράς για την προσφορά, καθώς και οι δύο χώρες συνεχίζουν να στοχεύουν σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κουρσκ, με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να καταρρίπτεται κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν την Τετάρτη ότι εισήγαγαν περιορισμούς στην είσοδο σε μια πόλη κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ χαιρέτισε την Πέμπτη τις αναφορές για τις επιχειρήσεις διάσωσης του πετρελαιοφόρου MV Sounion με ελληνική σημαία στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού οι Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στο κατεστραμμένο πλοίο.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τις αναφορές ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης του δεξαμενόπλοιου μπορούν να προχωρήσουν με ρυμουλκά και πλοία διάσωσης για να έχουν πρόσβαση στις περιοχές του συμβάντος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, είχε εκκενώσει το πλήρωμά του λόγω πυρκαγιών που αναφέρθηκαν στο πλοίο.

Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για μεταφορές πετρελαίου και καυσίμων.

Οι Χούτι έχουν βάλει στο στόχαστρο φορτηγά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή επίθεση από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Σχέδιο για τον Μπάιντεν καταστρώνει ο Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα