ΑΘΗΝΑ
09:49
|
20.09.2024
Το ακροδεξιό κόμμα AfD βρίσκεται σε τροχιά για την πρώτη θέση στη Θουριγγία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Διαμαρτυρία διαδηλωτών του AfD
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας βρίσκεται σε τροχιά μεγάλου κέρδους στις περιφερειακές εκλογές στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν την Κυριακή σε εκλογές που παρακολουθούνται στενά και θεωρούνται ευρέως ως δοκιμασία για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την κεντρώα-φιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού του.

Μια δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Forsa έδειξε ότι το 30% των ψηφοφόρων στη Θουριγγία θα έδιναν την ψήφο τους στο αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αναμενόταν να γίνουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κρατίδιο αυτό, κερδίζοντας το 22% των ψήφων.

Το νεοσύστατο αριστερό κόμμα, Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW), αναμενόταν να φτάσει το 17% και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Ο Σολτς φοβάται βαριές απώλειες

Ο συνασπισμός του καγκελάριου Σολτς υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών προετοιμάζεται για βαριές απώλειες στη Θουριγγία, εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων για την πολιτική της κυβέρνησης στην Ουκρανία, τις δαπανηρές ενεργειακές μεταρρυθμίσεις και τις ανησυχίες για την παράτυπη μετανάστευση.

Η δημοσκόπηση της Forsa έδειξε ότι η υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ανήλθε στο 7%, ενώ οι οικολόγοι Πράσινοι και ο εταίρος τους στον συνασπισμό, οι νεοφιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), βρέθηκαν κάτω από το όριο του 5%, το οποίο απαιτείται για να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Μια θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν την περασμένη εβδομάδα αύξησε περαιτέρω την πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Σολτς, ενώ το ακροδεξιό AfD σημείωσε αύξηση της δημοτικότητάς του. Ο εξτρεμιστής που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ ήταν απορριφθείς αιτών άσυλο, αλλά η απέλασή του καθυστέρησε, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές.

Ο Σολτς φαίνεται να υποχώρησε και να αποδέχθηκε ότι υπάρχουν νομικά και πρακτικά προβλήματα στην απέλαση μεταναστών και εγκληματιών και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αναλάβει ισχυρότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να αναστείλει τα δικαιώματα ασύλου.

Στενή κούρσα στη Σαξονία

Στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας βρισκόταν σε εξέλιξη ένας αγώνας στήθος με στήθος μεταξύ του ακροδεξιού AfD και του κεντροδεξιού CDU, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με λίγες μόνο μονάδες.

Η δημοσκόπηση της Παρασκευής από το ινστιτούτο Forsa κατέγραφε την υποστήριξη των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών στο 33%, ενώ το αντιμεταναστευτικό AfD βρισκόταν περίπου στο 31%, καλύτερα από την επίδοσή του στις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο. Το αριστερό κόμμα BSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ αναμενόταν να κερδίσει έως και το 12% των ψήφων.

Η υποστήριξη για το SPD ήταν στο 7% και οι Πράσινοι αναμενόταν να κερδίσουν 6%, ελαφρώς πάνω από το όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου. Για το φιλελεύθερο FDP οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ποσοστό κάτω του 3%.

Μορατόριουμ στη μετανάστευση

Μετά την επίθεση στο Σόλινγκεν, το αντιμεταναστευτικό AfD ζήτησε μορατόριουμ στη μετανάστευση για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Η Άλις Βάιντελ, συμπρόεδρος του κόμματος, υποστήριξε ότι όλοι οι παράτυποι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής θα πρέπει να απελαθούν από τη Γερμανία.

«Οι ομάδες ανθρώπων με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας -κυρίως Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί που διαμένουν παράνομα στη Γερμανία- πρέπει να απελαθούν», ανέφερε σε δήλωσή της.

Οι επικριτές κατηγορούν το AfD ότι υποκινεί τον φόβο της τρομοκρατίας για πολιτικά οφέλη, διαδίδει αρνητική προπαγάνδα για τους μετανάστες και ενθαρρύνει την ξενοφοβία και τον αντιμουσουλμανικό ρατσισμό στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα