Οι επιστήμονες εντόπισαν έξι «αποστάτες κόσμους» χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA στο μοριακό νέφος του Περσέα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Αυτοί οι έξι «αποστάτες κόσμοι», οι οποίοι είναι ουράνια σώματα που δεν συνδέονται βαρυτικά με κανένα αστέρι, βρέθηκαν στο νέφος NGC 1333, σε απόσταση περίπου 960 ετών φωτός από τη Γη.
Το ταραχώδες περιβάλλον του NGC 1333, που καταγράφηκε από τις υπέρυθρες κάμερες του JWST, επιτρέπει τον συνδυασμό αερίου και σκόνης, που οδηγεί στον σχηματισμό άστρων και άλλων ουράνιων σωμάτων.
Οι έξι αναγνωρισμένοι «αποστάτες κόσμοι» είναι μεγαλύτεροι από τον Δία.
Ο Adam Langeveld, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εξήγησε:
Εξετάζουμε τα όρια της διαδικασίας σχηματισμού άστρων. Αν έχουμε ένα αντικείμενο που μοιάζει με έναν νεαρό Δία, τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να έχει γίνει αστέρας υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του σχηματισμού τόσο του άστρου όσο και των πλανητών.
Ο συν-συγγραφέας Ray Jayawardhana, αντιπρόεδρος και αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σημείωσε:
Χρησιμοποιήσαμε την πρωτοφανή ευαισθησία του Webb στα υπέρυθρα μήκη κύματος για να αναζητήσουμε τα πιο αμυδρά μέλη ενός νεαρού αστρικού σμήνους. Αυτό απαντά σε ένα θεμελιώδες ερώτημα της αστρονομίας: Πόσο ελαφρύ μπορεί να είναι ένα αντικείμενο και να εξακολουθεί να σχηματίζεται σαν αστέρι;
«Αποδεικνύεται ότι τα μικρότερα ελεύθερα αιωρούμενα αντικείμενα που σχηματίζονται σαν αστέρια έχουν μάζες παρόμοιες με γιγάντιους εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια», πρόσθεσε.
Ο Jayawardhana υπογράμμισε ότι οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν ότι οι πλανήτες μπορούν να σχηματιστούν ανεξάρτητα από ένα κεντρικό αστέρι, προερχόμενοι από την κατάρρευση νεφών αερίου και σκόνης.
Η μελέτη εντόπισε επίσης έναν από τους νέους «αποστάτες κόσμους» με μάζα πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, που αντιστοιχεί περίπου σε 1.600 γήινες μάζες. Αυτό το ουράνιο σώμα έχει γύρω του έναν σκονισμένο δίσκο που μοιάζει με περιοχή σχηματισμού άστρων, γεγονός που υποδηλώνει τον πιθανό σχηματισμό «μίνι πλανητών».
Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν νεοσχηματιζόμενα αστέρια, πλανήτες με μάζες 5-10 φορές μεγαλύτερες του Δία και ένα σπάνιο ουράνιο αντικείμενο γνωστό ως «καφέ νάνος», μαζί με ένα άλλο αντικείμενο που πλησιάζει σε μάζα πλανήτη, μέσα στο νέφος NGC 1333.
Οι «καφέ νάνοι» είναι αντικείμενα που έχουν πολύ μεγάλη μάζα για να ταξινομηθούν ως πλανήτες, αλλά δεν έχουν αρκετή μάζα για να διατηρήσουν την πυρηνική σύντηξη όπως τα αστέρια.