ΑΘΗΝΑ
20:31
|
16.09.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, άρχισαν να εμβολιάζουν 640.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή.
Ένα παλαιστίνιο παιδί εμβολιάζεται κατά της πολιομυελίτιδας, εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, στο Deir Al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 1 Σεπτεμβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, άρχισαν να εμβολιάζουν 640.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν σε σύντομες παύσεις στον 11μηνο πόλεμο τους για να επιτρέψουν την εκστρατεία να προχωρήσει, αναφέρει το Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα μωρό παρέλυσε μερικώς από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2, το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην επικράτεια εδώ και 25 χρόνια.

Η εκστρατεία ξεκίνησε την Κυριακή σε περιοχές της κεντρικής Γάζας και θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Οι μάχες θα διακοπούν για τουλάχιστον οκτώ ώρες σε τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι παύσεις πιθανότατα θα χρειαστεί να επεκταθούν μέχρι την τέταρτη ημέρα και ο πρώτος γύρος εμβολιασμών θα διαρκέσει λίγο λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«ΣΥΝΘΕΤΗ» ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

«Είναι οι πρώτες ώρες της πρώτης φάσης μιας τεράστιας εκστρατείας, μιας από τις πιο περίπλοκες στον κόσμο», δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Σήμερα είναι η ώρα της δοκιμής για τα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν αυτές τις παύσεις στην περιοχή για να επιτρέψουν στις ομάδες της UNRWA και σε άλλους ιατρούς να φτάσουν στα παιδιά με αυτές τις πολύτιμες δύο σταγόνες. Είναι ένας αγώνας με τον χρόνο», είπε η Τούμα στο Reuters.

Το Ισραήλ και η Χαμάς, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να συνάψουν συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για να επιτρέψουν την επιτυχία της εκστρατείας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ λένε ότι τουλάχιστον το 90% των παιδιών πρέπει να εμβολιαστούν δύο φορές με τέσσερις εβδομάδες μεταξύ των δόσεων για να πετύχει η εκστρατεία, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο.

«Τα παιδιά συνεχίζουν να εκτίθενται, δεν γνωρίζει σύνορα, σημεία ελέγχου ή γραμμές μάχης. Κάθε παιδί πρέπει να εμβολιαστεί στη Γάζα και το Ισραήλ για να περιορίσει τους κινδύνους εξάπλωσης αυτής της φαύλης ασθένειας», είπε η Τούμα.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να μάχονται εναντίον μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε αρκετές περιοχές σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα. Κάτοικοι είπαν ότι τα στρατεύματα του ισραηλινού στρατού ανατίναξαν πολλά σπίτια στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ τανκς συνέχισαν να επιχειρούν στο προάστιο Ζεϊτούν, στη βόρεια πόλη της Γάζας.

Την Κυριακή, το Ισραήλ ανέσυρε τα πτώματα έξι ομήρων από μια σήραγγα στη νότια Γάζα, όπου προφανώς σκοτώθηκαν λίγο πριν φτάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, δήλωσε ο στρατός.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας περισσότερους από 250 ομήρους από τους Ισραηλινούς καταμετρητές.

Από τότε, τουλάχιστον 40.691 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.060 τραυματίστηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα