ΑΘΗΝΑ
17:43
|
19.09.2024
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία υπέβαλε την αίτηση για ένταξη στους BRICS «πριν από μερικούς μήνες».
Ο Τούρκος πρόεδρος στο Γιοχάνεσμπουργκ στο πλαίσιο της 10ης συνόδου των BRICS το 2018
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στο οικονομικό μπλοκ των BRICS, επιδιώκοντας να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Άγκυρα υπέβαλε την αίτηση για ένταξη στην ομάδα «πριν από μερικούς μήνες».

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως «το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες». Θέλει ωστόσο να τηρεί παράλληλα τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι «ρήξεις» μεταξύ της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ και των άλλων κρατών μελών του στρατιωτικού μπλοκ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μεταξύ των λόγων για την αίτηση της Άγκυρας για τους BRICS.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το αίτημα έχει γίνει εδώ και μερικούς μήνες, καθώς η Άγκυρα έχει «απογοητευτεί» για «την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες». Η κίνηση αυτή, αναφέρει, είναι επίσης «εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022», αναφέρει το Bloomberg.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία έχει στρέψει το βλέμμα της στους BRICS, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «αυξημένο ενδιαφέρον για τον οργανισμό των BRICS».

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, χαρακτηριζόμενη από κύρος και αποτελεσματικότητα χώρα, εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός αυτής δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».

Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg την αναφερόμενη προσφορά ένταξης στις BRICS.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται πράγματι να γίνει μέλος των BRICS. Η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν στην αρχή του έτους στο μπλοκ που απαρτιζόταν ήδη από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιο Αφρική.

Η επόμενη σύνοδος των BRICS θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας, που προεδρεύει φέτος του μπλοκ, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα