Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενέτεινε τη Δευτέρα τις προσπάθειες για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού μετά από σχεδόν δύο μήνες αδιεξόδου μετά τις βουλευτικές εκλογές, φιλοξενώντας δύο πρώην προέδρους και δύο πιθανούς υποψήφιους πρωθυπουργούς, ανέφερε το AFP.
Η Γαλλία έχει μείνει χωρίς κανονική κυβέρνηση από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου η αριστερά κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με τους κεντρώους του Μακρόν και την ακροδεξιά να αποτελούν τις άλλες μεγάλες παρατάξεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ από την κεντροαριστερά και ο δεξιός πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Μακρόν ως δύο πιθανοί προτεινόμενοι για την πρωθυπουργία.
Ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης τη Δευτέρα στο Ελιζέ με τους δύο πρώην προέδρους της χώρας, τον δεξιό Νικολά Σαρκοζί και τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι είναι και οι μόνοι πρώην ένοικοι του Ελιζέ που βρίσκονται εν ζωή.
Ο Μακρόν αρνήθηκε να δεχτεί τον ορισμό πρωθυπουργού που να προέρχεται από την αριστερά, ισχυριζόμενος ότι δεν θα είχε καμία πιθανότητα να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστυσύνης στο κοινοβούλιο.
Εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου, ο Μακρόν φάνηκε να ανακουφίστηκε από την πολιτική ανάπαυλα που του προσέφεραν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.
Συνάντηση Μακρόν-Καζνέβ
Ωστόσο, καθώς η Γαλλία επιστρέφει από τις διακοπές, ο Μακρόν φιλοξένησε νωρίς τη Δευτέρα τον Καζνέβ, πρώην κορυφαίο σοσιαλιστή που ηγήθηκε της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες της προεδρικής θητείας του Ολάντ 2012-17, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Καζνέβ θεωρείται από τους σχολιαστές ως το πρόσωπο που είναι πιο πιθανό να υποδειχθεί από τον Μακρόν, αλλά ο διορισμός του στην πρωθυπουργία απέχει πολύ από το να μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος.
Ο διορισμός του είναι «μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι μια βεβαιότητα… μια επιλογή, αλλά πρέπει να την εξετάσουμε προσεκτικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή κοντά στον Μακρόν, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Ο 61χρονος Καζνέβ πέρασε χρόνια ως υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015.
Από τη μεριά της, η Ανυπόταχτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Μακρόν, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
«Δεν του δίνουμε ευκαιρία. Ανήκει στον παλιό κόσμο», είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος, Ματίλντ Πανό.
Η δεξιά εναλλακτική
Ο Μακρόν πρόκειται το απόγευμα να συνομιλήσει και με τον δεξιό βουλευτή Ξαβιέ Μπερτράν, πρώην υπουργό και πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της βόρειας περιφέρειας Ω-ντε-Φρανς.
Ο 59χρονος Μπερτράν θα ήταν μια πολύ πιο ευχάριστη επιλογή για τη δεξιά, επισημαίνει το AFP.
Σαρκοζί: Η Γαλλία κοιτάζει δεξιά
Ο Σαρκοζί, που παραμένει μια φυσιογνωμία με επιρροή στη δεξιά και ακόμα και εντός του κύκλου του Μακρόν παρά τη σειρά καταδίκων για δωροδοκία μετά την αποχώρησή του από την εξουσία με κατηγορίες που αρνείται, έχει ήδη ξεκαθαρίσει την προτίμησή του.
«Το κέντρο βάρους της γαλλικής πολιτικής βρίσκεται στα δεξιά», υποστήριξε στην εφημερίδα Figaro το Σάββατο.
Είπε ότι ο Μπερτράν θα ήταν μια «καλή επιλογή», ενώ εναντιώθηκε στην υποψηφιότητα του Καζνέβ.
«Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο διορισμός του Μπερνάρ Καζνέβ στο γραφείο του πρωθυπουργού θα αναγνώριζε σιωπηρά το γεγονός ότι ο “νέος κόσμος” απέτυχε», έγραψε η εφημερίδα Le Monde σε κύριο άρθρο της. Η εφημερίδα αναφερόταν στο ότι ο Καζνέβ έχει υπάρξει και παλιότερα πρωθυπουργός, ενώ ο Μακρόν αναλαμβάνοντας την προεδρία το 2017 υποσχόταν να αλλάξει ριζικά την διακυβέρνηση της χώρας.
Η εικαζόμενη εναλλακτική
Παράλληλα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή των Ηλυσίων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν απέκλεισε να προκύψει τρίτος υποψήφιος.
Οι εικασίες επικεντρώθηκαν στον Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του συμβουλευτικού οργάνου του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (CESE) και μια φιγούρα εντελώς άγνωστη στους περισσότερους Γάλλους.
«Η γενική ιδέα είναι να δούμε αν οι υποψηφιότητες Καζνέβ και Μπερνάρ πληρούν τα κριτήρια σταθερότητας», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν «μπορεί φυσικά να έχει άλλα ονόματα στο μυαλό του».
Ο χρόνος τελειώνει, το χρέος μεγαλώνει
Επισημαίνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει σχηματιστεί μια κυβέρνηση ώστε να καταθέσει σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2025, κάτι που η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Γκάμπριελ Ατάλ, που κυβερνά από τον Ιούλιο, δεν μπορεί να κάνει.
Με τα χρέη να φτάνουν έως και το 110% του ΑΕΠ, η Γαλλία έχει υποστεί φέτος μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Standard and Poor’s και επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπερβολικά ελλείμματα.