ΑΘΗΝΑ
16:29
|
15.09.2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Μογγολία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο.
Ένα τιμητικό άγημα ανέμενε τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την άφιξή του στην Ουλάν Μπατόρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Μογγολία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, που σήμερα, Δευτέρα, προσγειώθηκε στη χώρα.

«Η Μογγολία είναι κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ από το 2002 με τις νομικές υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται. Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την επίσκεψη και δηλώσαμε τη θέση μας για το ΔΠΔ ξεκάθαρα μέσω της αντιπροσωπείας μας στη Μογγολία», δήλωσε, σύμφωνα με το Euronews, εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την έρευνα του εισαγγελέα του ΔΠΔ στην Ουκρανία και καλούμε για τη συνεργασία όλων των μερών».

Η επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία αποτελεί την πρώτη φορά που βρίσκεται σε κράτος που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, αφότου το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν και η Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνοι για την απέλαση και τη μεταφορά παιδιών ουκρανικής υπηκοότητας στη Ρωσία. Η Μόσχα, που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ως «εξωφρενικές και απαράδεκτες», απορρίπτοντας την απόφαση του ΔΠΔ ως «νομικά άκυρη».

Το δικαστήριο με έδρα τη Χάγη δεν έχει τα μέσα για να επιβάλει τις αποφάσεις του και βασίζεται στα συμβαλλόμενα κράτη για να παρέχουν τους απαραίτητους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης οποιουδήποτε διωκόμενου από το ΔΠΔ πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Η Μογγολία δεν έχει δείξει με κανέναν τρόπο ότι θα εκπληρώσει το αίτημα της Ε.Ε. και άλλων φορέων, όπως το μογγολικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, καθώς μάλιστ αυτή διοργανώθηκε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ. Οι αρχηγοί των δύο κρατών αναμένεται να έχουν επίσημες συνομιλίες και να γιορτάσουν μια σειρά από ορόσημα στις διμερείς σχέσεις.

Το κόμμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επίσης κάλεσε την Ουλάν Μπατόρ να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν υπάρχει «καμία ανησυχία» για το ταξίδι. «Έχουμε έναν υπέροχο διάλογο με τους φίλους μας από τη Μογγολία», είπε.

Το ΔΠΔ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, ένας εκπρόσωπος του ΔΠΔ υπενθύμισε στη Μογγολία τις υποχρεώσεις της βάσει του Καταστατικού της Ρώμης και είπε ότι «σε περίπτωση μη συνεργασίας, οι δικαστές του ΔΠΔ μπορούν να προβούν σε σχετική διαπίστωση και να ενημερώσουν τη Συνέλευση των Κρατών Μερών σχετικά», ώστε «η συνέλευση να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει σκόπιμο», χωρίς να διευκρινίζεται η φύση των τυχών μέτρων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε επίσης τη Μογγολία είτε να αρνηθεί την είσοδο στον Πούτιν είτε να τον συλλάβει.

«Το να καλωσορίσουμε τον Πούτιν, έναν φυγόδικο του ΔΠΔ, δεν θα ήταν μόνο προσβολή για τα πολλά θύματα των εγκλημάτων των ρωσικών δυνάμεων, αλλά θα υπονόμευε επίσης την κρίσιμη αρχή ότι κανείς, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε η Μαρία Έλενα Βινιόλι. , ανώτερη σύμβουλος διεθνούς δικαιοσύνης στο Human Rights Watch.

Η οργάνωση σημείωσε ότι η Μογγολία ήταν μεταξύ των 94 χωρών που υπέγραψαν τον Ιούνιο μια κοινή δήλωση δηλώνοντας την «ακλόνητη υποστήριξή τους» στο ΔΠΔ, αφού ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν αντιμετώπισε ισραηλινές αντιδράσεις για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον δύο Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τριών ηγετών της Χαμάς, μεταξύ των οποίων, ο δολοφονημένος πλέον από το Ισραήλ Ισμαήλ Χανίγια και ο αντικαταστάτης του στην διοίκηση της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ.

Ένας από τους εν ενεργεία δικαστές του ΔΠΔ, ο Ερντενεμπαλσούρεν Νταμντίν, είναι από τη Μογγολία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το TASS, το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Ουλάν Μπατόρ.

Η επίσκεψη του Πούτιν θα διαρκέσει δύο ημέρες. Για αύριο, Τρίτη, έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τον πρόεδρο της Μογγολίας, καθώς και η υπογραφή ορισμένων εγγράφων και η κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης, Γκεόργκι Ζούκοφ.

Στο αεροδρόμιο της Ουλάν Μπατόρ, τον Πούτιν υποδέχτηκε ένα τιμητικό άγημα με παραδοσιακή ενδυμασία, ενώ εκπρόσωποι της μογγολικής ηγεσίας συνάντησαν τον Ρώσο ηγέτη στο διάδρομο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε από το αεροδρόμιο με το αυτοκίνητο Aurus με τη ρωσική σημαία που χρησιμοποιεί συνήθως όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από τιμητική συνοδεία μοτοσυκλετιστών, όπως ορίζεται από το σχετικό πρωτόκολλο, ανέφερε το TASS.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία και ΗΠΑ υπόσχονται περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας-Πιέσεις στη Ρωσία

Ισραηλινή Αντιπολίτευση: Κυβέρνηση εθνικών καταστροφών οι Νετανιάχου και σία

Λετονία: Νέοι πύργοι επιτήρησης με ευρωπαϊκή κονδύλια στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Ρωσία: Νέες συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα