ΑΘΗΝΑ
20:00
|
16.09.2024
Γενική απεργία στο Ισραήλ με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου να τονίζει ότι «πολιτικές σκοπιμότητες» είναι αυτές που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Συγγενείς και υποστηρικτές των Ισραηλινών ομήρων διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία, σήμερα Δευτέρα, με αίτημα την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι έξι από αυτούς εντοπίστηκαν νεκροί.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, ανέφερε σε δήλωσή του, χθες Κυριακή, ότι «πολιτικές σκοπιμότητες» είναι αυτές που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατά η Χαμάς, προσθέτοντας ότι το σύνολο της ισραηλινής οικονομικής δραστηριότητας θα παραλύσει από την απεργία, συμπεριλαμβανομένου του κύριου αεροδρομίου της χώρας, Μπεν Γκουριόν.

«Πρέπει να σταματήσουμε την εγκατάλειψη των ομήρων… Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο η παρέμβασή μας μπορεί να ταρακουνήσει αυτούς που πρέπει να ενεργήσουν», τόνισε. «Μια συμφωνία δεν προχωρά για πολιτικούς λόγους και αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Περίπου 251 όμηροι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο, 97 από τους οποίους παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 33 που ο στρατός λέει ότι είναι νεκροί.

Το απόγευμα της Κυριακής, μέλη οικογενειών ομήρων και εκατοντάδες υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο όπου ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και απαίτησαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις, ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

«Σταματήστε να δολοφονείτε τους ομήρους με τις πράξεις σας, με τις αποφάσεις σας. Τους σκοτώνετε, είναι στα τούνελ και πρέπει να υπογράψετε τη συμφωνία. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», φώναξε ο Αγιάλ Καλντερόν, ξάδερφος του γαλλο-ισραηλινού ομήρου Όφερ Καλντερόν, ο οποίος κρατείται ακόμη. «Δυστυχώς, νομίζω ότι μας ακούνε, αλλά έχουν διαφορετικά θέματα που τους ανησυχούν. Πολιτικά θέματα -θέλουν να κρατήσουν τις καρέκλες τους», ανέφερε αργότερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κάλεσε επίσης χθες να συναφθεί συμφωνία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ.

Σε προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να αποτρέψει την 24ωρη απεργία, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, ζήτησε από τη δικαιοσύνη να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση.

Από την πλευρά της Χαμάς, ανώτερος αξιωματούχος, ανέφερε πως οι σκληρές απαιτήσεις του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ο λόγος για τον θάνατο των ομήρων.

«Η απάντηση του Νετανιάχου στην πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν υπεκφυγή, ακολουθούμενη από την επιβολή αρκετών νέων όρων. Ο Νετανιάχου επιμένει να παραμείνει στους διαδρόμους Φιλαδέλφεια και Νετζαρίμ και αρνήθηκε να απελευθερώσει τους ηλικιωμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη. Δεν μας ενδιαφέρει να διαπραγματευτούμε τους νέους όρους του Νετανιάχου. Το κίνημα αποφασίζει να μην συμβιβαστεί με την πρόταση της 2ας Ιουλίου», τόνισε μιλώντας στο Al Jazzera.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα