ΑΘΗΝΑ
21:14
|
16.09.2024
Επανεκλογή του Αμπντελματζίντ Τεμπούν προβλέπουν οι αναλυτές στις εκλογές στην Αλγερία, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για καταστολή.
Ζητούμενο το ποσοστό συμμετοχής καθώς η αντιπολίτευση καλεί σε μποϊκοτάζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη, η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο στην Αλγερία, μια αναμέτρηση που προβλέπεται πως θα κερδίσει ο νυν πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν από τον πρώτο κιόλας γύρο.

«Το αποτέλεσμα είναι σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμο» αναφέρουν αναλυτές που τονίζουν ότι στην Αλγερία «οι εκλογές τείνουν να είναι σχολαστικά ενορχηστρωμένες και αυστηρά διαχειριζόμενες», ενώ προσθέτουν πως ο νυν πρόεδρος έχει με το μέρος του όχι μόνο τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και την αλλαγή του χρόνου των εκλογών.

Αρχικά οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, ωστόσο επισπεύσθηκαν με το επιχείρημα «της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης και των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα», με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να έχει ελάχιστο χρόνο για να προπαγανδίσει τις θέσεις της, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

Η αντιπολίτευση έχει επίσης παραπονεθεί για εκφοβισμό, καθώς δεκάδες άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα και τρεις υποψήφιοι τέθηκαν υπό δικαστική επιτήρηση, με την κατηγορία της εξύφανσης σχεδίου νοθείας στις εκλογές, ενώ στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Φετί Γκαρές, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της «προσβολής του προέδρου» και της διάδοσης παραπληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

Εξέχουσα προσωπικότητα της κοσμικής αριστεράς της Αλγερίας, ο Γκαρές συμμετείχε στο κίνημα Hirak του 2019, το κύμα μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του μακροχρόνιου προέδρου της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Το κόμμα του, το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κίνημα, διαδέχθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλγερίας, αλλά απαγορεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Με μέλη της αντιπολίτευσης να καλούν σε μποϊκοτάζ , ζητούμενο των εκλογών του Σαββατοκύριακου είναι το ποσοστό συμμετοχής με το καθεστώς να ανησυχεί για επανάληψη της ευρείας αποχής του 2019, που και πάλι υπήρξε μποϊκοτάζ στις κάλπες που αποδυνάμωσε τη νομιμότητα της νίκης του Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα