ΑΘΗΝΑ
21:42
|
19.09.2024
Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα μια συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας.
Οι πρόεδροι Ερντογάν, Πούτιν, Άσαντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Άγκυρα εκτιμά τις προσπάθειες της Ρωσίας να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της συριακής κυβέρνησης και δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ανοίξει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, δήλωσε στο Sputnik την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 31 Αυγούστου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα μια συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας για να συζητηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Σε γραπτή δήλωση στο Sputnik, η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας να εδραιώσει συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και της διοίκησης της Δαμασκού. Θα θέλαμε να δούμε στη Συρία έναν γείτονα στον οποίο επιστρέφουν οι άνθρωποι, που ζει ειρηνικά με τον λαό και την κοινωνία του, ο οποίος πέτυχε πραγματική εθνική συμφιλίωση με βήματα που έκανε στο πλαίσιο των νόμιμων αιτημάτων και προσδοκιών του λαού, που αντικατοπτρίζονται και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Λέμε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εφαρμοστεί αυτό με καλή πίστη, χωρίς προϋποθέσεις και με ρεαλιστική προσέγγιση. Οι προσπάθειες για την προετοιμασία του απαραίτητου εδάφους σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν», προστίθεται.


Μόσχα: Απαιτούνται σοβαρές προετοιμασίες για τη συνάντηση Συρίας-Τουρκίας

Στις αρχές Αυγούστου, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και την πρόοδο της επιδιόρθωσης των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Μπογκντάνοφ τόνισε τη σημασία της προόδου της διαπραγματευτικής διαδικασίας και της προετοιμασίας για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπογκντάνοφ, που είναι και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υπογράμμισε τη θέση της Ρωσίας για το θέμα. «Είμαστε υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας», είπε.

Τόνισε τον ρόλο της Ρωσίας στη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί. «Θα ήταν πολύ καλό να συναντηθούν οι ηγέτες. Πιστεύω ότι χρειάζονται σοβαρές προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί μια τέτοια συνάντηση σε ρωσικό έδαφος, ο Μπογκντάνοφ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα