ΑΘΗΝΑ
21:26
|
16.09.2024
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Νοσοκομείο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναλυτικά στοιχεία για κάθε δομή του ΕΣΥ σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, τις λίστες αναμονής για χειρουργεία ή εξετάσεις, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις υπηρεσίες που έχουν δοθεί σε εργολαβίες σε δημόσια νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει με έκθεση-βόμβα η ΠΟΕΔΗΝ διαλύοντας την «οφθαλμαπάτη» που καλλιεργεί καιρό τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης περί «βελτίωσης» των υπηρεσιών στον τομέα της περίθαλψης.

Η μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ έγινε σε 29 νοσοκομεία και 14 κέντρα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητες «άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό και χρηματοδότηση».

Αναφέρουμε ενδεικτικά στοιχεία που αφορούν τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν μόλις 4 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών. Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ, η αναμονή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μπορεί να κρατήσει ακόμη και ένα έτος για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων.

Σοβαρή η έλλειψη προσωπικού ως και 35% (διοικητικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού- χειριστές ιατρικών μηχανημάτων). Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό όλων των σχέσεων εργασίας , (επικουρικό , από τον ΟΑΕΔ, λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων), εξουθενωμένο , κάτω από τα όρια ασφαλείας .Οι υπάλληλοι από τον ΟΑΕΔ εργάζονται πολλά χρόνια χωρίς μισθολογική ωρίμανση (επιδόματα, κλιμάκια κλπ) Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 2 ετών . Οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν με την 7Κ προκήρυξη, είναι ήδη εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψη και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία από την έλλειψη προσωπικού.

Στο νοσοκομείο Θεαγένειο υπάρχουν ελλείψεις 25 με 30% στο προσωπικό. Σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχουν πάνω από 200 κενά και στη νοσηλευτική υπηρεσία άλλα 100 κενά. Στο παθολογοανατομικό τα παρασκευάσματα δίνονται στο μεγαλύτερο μέρος σε ιδιώτες λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει μία ΜΕΘ με 8 κλίνες που λειτουργεί. Τα χειρουργικά κρεβάτια από 5 λειτουργούν τα 4 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων. Η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας που βρίσκεται στην Πυλαία λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό χωρίς νέες προσλήψεις.

Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς μείζον πρόβλημα  αποτελεί η έλλειψη νοσηλευτών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων παρά τις συνεχείς προσπάθειες για ανανεώσεις και προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στο Νοσοκομείο ‘Άγιος Δημήτριος υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού γιατί υπάρχουν 78 οργανικές θέσεις στο Νοσηλευτικό Προσωπικό, 76 κενές θέσεις στο Διοικητικό Προσωπικό και 24 οργανικές στο ιατρικό προσωπικό. Επίσης στα Ιατρικά εργαστήρια υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις. Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες και λειτουργούν. Μειωμένη η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν πολλά όπως σοβάδες που πέφτουν γιατί το κτίριο είναι παλιό και θέλει συντήρηση από έξω. Υπάρχει αμίαντος εκεί που είναι το φαρμακείο και τα μαγειρεία.

Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος

Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε Νοσηλευτικό προσωπικό και Διοικητικό. Πάνω από 50% ελλείψεις στους Τραυματιοφορείς. Στην Πληροφορική υπηρεσία δεν υπάρχει κανείς και γίνεται η δουλειά με εξωτερικούς συνεργάτες. Χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν 14 και λειτουργούν οι 6 όλο το χρόνο. Οι Αναισθησιολόγοι από 28 θέσεις που υπάρχουν υπηρετούν 8 και έρχονται από άλλα Νοσοκομείο για να καλυφθούν οι θέσεις. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα.

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος υπάρχουν ελλείψεις 30% σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Επίσης λόγω της ανακαίνισης δεν λειτουργεί η ΜΕΘ παρά μόνο τρία κρεβάτια και αυτό έως τις 20/9/2024.

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου υπάρχουν 397 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων οι 212 καλύπτονται από ελαστικές μορφές εργασίας. Το Νοσοκομείο από τον μήνα Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο εφημερεύει μόνο του για ολόκληρο τον Νομό Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας παράλληλα και περιστατικά όμορων νομών. Επίσης υπάρχει αυξημένη αναμονή στα ΤΕΠ περί τις 6 με 8 ώρες. Οι αίθουσες χειρουργείων είναι 14 στο σύνολο και λειτουργούν οι 10 (κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν λιγότερες). Η λίστα αναμονής των χειρουργείων είναι 10.000 περιστατικά διαφόρων ειδικοτήτων παρά την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Η ΜΕΘ έχει 16 κλίνες. Συνήθως μία με δύο κενές ανά εφημερία.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και έλλειψη Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Υπάρχουν 2 ΜΕΘ με 30 κλίνες και λειτουργούν όλες. Υπάρχει και ΜΑΦ με 6 κρεβάτια και λειτουργεί. Οι χειρουργικές αίθουσες είναι 11 και υπάρχει ανάπτυξη περίπου στο 65 με 70%. Λίστα αναμονής υπάρχει μεγάλη λόγω έλλειψης προσωπικού. 140 άτομα θα προσληφθούν από Σεπτέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα