ΑΘΗΝΑ
01:53
|
19.09.2024
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων σήμερα Τετάρτη 4/9, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας και σε όλη τη χώρα ενάντια στην πολιτική συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία.
Διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών σε πολλές πόλεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπαιδευτικοί και γονείς θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 2 μ.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην πολιτική των συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία, η οποία υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει περίπου 1.000 τμήματα πανελλαδικά. 

Η κοινή αυτή πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Ειδικότερα, η ΑΣΓΜΕ καλεί παράλληλα τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις όλης της υπόλοιπης χώρας μαζί με τους τοπικούς Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών να διοργανώσουν αύριο 4/9 παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων μαθητών χαιρετίζει τις μαζικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων σε όλη τη χώρα ενάντια στις συγχωνεύσεις και αναφερόμενη στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σημειώνει:

Αυτή η πολιτική απόφαση του υπ. Παιδείας έχει ως αποτέλεσμα:

  • Να διαμορφώνονται Τμήματα με 25 – 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο.
  • Μαθητές να «μην χωράνε» πλέον στο σχολείο που φοιτούσαν και να αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία να αναγκάζονται να φοιτήσουν σε σχολείο ακόμα και σε άλλο χωριό.
  • Να μη λαμβάνεται υπ’ όψη ο αριθμός γνωματεύσεων ανά Τμήμα για μαθητές που χρειάζονται Παράλληλη Στήριξη». Αποτυπώνει έτσι η ΑΣΓΜΕ τις συνέπειες του σχεδιασμού του υπουργείου και τους λόγους που σκορπά αγανάκτηση.

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6/9 στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη στις 12.30 μ.μ., αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, φέτος δεν θα λειτουργήσουν 36 Δημοτικά και 82 Νηπιαγωγεία στην Κεντρική Μακεδονία. Ορισμένα από αυτά είναι σχολεία που ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, λόγω έλλειψης υποδομών. Δεκάδες όμως είναι τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που λειτουργούσαν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα οδηγούνται σε κλείσιμο.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας να βάλουν εμπόδια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στο πλαίσιο της λογικής του κόστους.

Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη και εξοργιστική, καθώς καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης, με τον εκπαιδευτικό, αντί να ασκεί απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του έργο, να μετατρέπεται σε ‘παιδοφύλακα’, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών/τριών ανάλογα με τις ανάγκες του/της καθενός/μιάς. Ταυτόχρονα, διαλύεται ο οικογενειακός προγραμματισμός, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για τη μετακίνησή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μαθητές σχολείων του Ευόσμου που αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, επειδή συγχωνεύονται τμήματα του σχολείου τους, μια διαδικασία παιδαγωγικά αδιανόητη. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο διατυμπανίζει 10.000 διορισμούς, μειώνει θέσεις εργασίας με τις συγχωνεύσεις για να φέρει ‘στα δικά του μέτρα’ τις προσλήψεις και τους διορισμούς.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς καλεί σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ. η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης «αρνούμενη να δεχτεί τις περικοπές 12 ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών», όπως επισημαίνει στο κάλεσμά της.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού στον Πύργο, αναδεικνύοντας όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των καθηγητών, αλλά και τον χώρο της Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηλείας αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ.

Τις συγχωνεύσεις και την κατάτμηση τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024 -2025, καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βόρειου Αιγαίου.

Καταγγέλλει ιδιαίτερα ότι στην εγκύκλιο του γγ του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη αλλά επιπλέον προκρίνεται η μετακίνηση των μαθητών της Α’ τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο αριθμός των μαθητών της τάξης είναι μικρότερος από 30 (δηλαδή λιγότερο από 15 σε κάθε τμήμα), προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση τμημάτων.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα